Чи платитимуть українці 18% податку з надходжень на картки: чиновники та експерти розійшлися в думках

Міністерство заявило, що з положень реформи системи оподаткування зробили некоректні висновки
Головне
Чи платитимуть українці 18% податку з надходжень на картки: чиновники та експерти розійшлися в думках
Платіжна картка Payoneer Фото: https://advanttravels.com/payoneer/
2 Січня 2024, 12:36
читать на русском

Нова Національна стратегія доходів України не містить норм щодо оподаткування надходжень на картку фізичної особи.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

Міністерство зазначило, що некоректні висновки з цього питання могли бути зроблені на основі інформації з розділу 4.3.1 "Реформа спрощеної системи оподаткування".

"Всі доходи фізичних осіб отримані поза межами підприємницької діяльності, крім тих, що прямо передбачені Податковим кодексом України, підлягатимуть оподаткуванню за загальною ставкою податку на доходи фізичних осіб, передбаченою Податковим кодексом України", – йдеться у розділі.

Також у Мінфіні наголосили, що в тексті відсутні слова про "будь-які надходження на картку фізособи".

"Фраза про вимоги щодо "оподаткування доходів, отриманих поза межами підприємницької діяльності" відображає загальні принципи оподаткування, які вже і так існують в діючому податковому законодавстві", – йдеться у повідомлені.

Міністерство зауважило, що будь-яка реформа податкової політики вимагає напрацювання детальних змін до податкового законодавства.

"Щобільше, як зазначено в Нацстратегії подібні зміни можуть бути запроваджені не раніше року наступного за тим, в якому будуть вважатися виконаними заходи щодо забезпечення конфіденційності та захисту даних в системах ДПС (в тому числі інформації, одержаної від платників податків та податкових агентів)", – повідомив Мінфін.

Також міністерство зазначило, що фундаментальні реформи неможливі без обговорень з громадськістю, бізнесом, відповідними органами влади.

Тим часом експерт Анатолій Амелін, який стверджував. що карткові надходження оподатковуватимуться за ставкою 18% продовжує дотримуватися цієї думки. Щоправда, він уточнив, що ставка податку становитиме не 18, а 19,5%.

"Днями в мережі рознісся на аудиторію кілька мільйонів українців мій пост про оподаткування надходжень на карту за ставкою 18%... Каюся. Був неправий. Сьогодні (1 січня 2024 року!) вийшло роз'яснення Мінфіну. Так ось, ставка буде 19,5%!", - написав Амелін у Фейсбуці і навів положення Податкового кодексу, за якими він зробив такі висновки.

Нагадаємо, 29 грудня Кабінет Міністрів погодив Національну стратегію доходів до 2030 року. Ухвалення стратегії урядом було одним з останніх "структурних маяків" програми МВФ, який Україна мала виконати до кінця грудня.

Стратегія передбачає такі кроки.

  • Заборона спрощеної системи оподаткування для юридичних осіб. Третю групу об'єднають з другою, а для юридичних осіб, які на ній перебувають, протягом трьох років будуть поступово підвищувати ставку податку до 18%. Надалі компаніям заборонять користуватися цією системою.
  • Підвищення ставок спрощеної системи для фізосіб-підприємців. Для ФОПів, які перебувають на другій і третій групах (а після реформи — на об'єднаній другій групі), запровадять диверсифіковані ставки — від 3% до 17% від доходу залежно від виду діяльності.
  • Звуження першої групи спрощеної системи. Кількість видів діяльності, якими можна займатися на спрощеній системі оподаткування, звузять. Єдиний податок для першої групи переглянуть: замість фіксованої суми підприємці будуть платити відсоток від доходу.
  • Ставки податку для "спрощенців" четвертої групи (агровиробники) підвищать, а базу оподаткування розширять. Це повинно стимулювати компанії переходити на загальну систему оподаткування.
  • Усіх "спрощенців" зобов'яжуть користуватися РРО та вести облік походження товарів.
  • Запровадження прогресивної шкали оподаткування ПДФО: одна чи дві вищі ставки будуть застосовуватися до тієї частини доходу особи, яка буде перевищувати певний встановлений законом рівень. Розмір цих ставок, як і граничні розміри доходів, поки що невідомі.
  • Реформа системи податкових пільг та знижок. Отримувати відшкодування сплаченого податку пропонують за витрати на самостійне поліпшення житлових умов, власну справу, лікування, освіту.
  • Запровадження європейських правил оподаткування податком на прибуток підприємств (зокрема, щодо оподаткування роялті).
  • Гармонізація законодавства про ПДВ з директивами ЄС. Зокрема — мінімізація пільг з ПДВ, гармонізація ставок та адміністрування цього податку.
  • Підвищення акцизів на пальне, алкоголь, тютюнові вироби до мінімального рівня ставок, який діє в ЄС. Надалі держава вивчатиме міжнародний досвід запровадження акцизу на солодкі напої. Запровадження останнього планується з 2027 року.
  • Підвищити ставки оподаткування екологічним податком викидів вуглецю (цей захід планується реалізувати після завершення війни).
  • Також стратегія передбачає реформу митної служби. Зокрема, буде створено підрозділ для оперативно-розшукової діяльності випадків контрабанди.