Три країни з ОДКБ заборонили своїм громадянам воювати в Україні

Це чинні члени ОДКБ Казахстан та Киргизстан, а також Узбекистан, який вийшов з договору у 2012 році
Важливо
Три країни з ОДКБ заборонили своїм громадянам воювати в Україні
Військові з ОДКБ Фото: https://odkb-csto.org/photogallery/570/
22 Вересня 2022, 13:50
читать на русском

Казахстан, Узбекистан та Киргизстан заборонили своїм громадянам брати участь у російській війні проти України.

Як повідомляє агенція Анадолу, посольство Киргизстану в рф 21 вересня повідомило своїм громадянам, що за участь у бойових діях на території іноземних держав на них чекає кримінальна відповідальність.

Ті, хто поїдуть на війну, ризикують позбутися волі на строк від 5 до 10 років, можлива також конфіскація майна. З аналогічною позицією напередодні виступила влада Узбекистану та Казахстану, - йдеться у повідомленні.

Зокрема, посольство Узбекистану в рф заявило, що застерігає земляків від створення добровольчих батальйонів та/або участі у бойових діях на території іноземних держав, за які їм може загрожувати 10 років позбавлення волі.

У Казахстані за таке ж порушення загрожує тюремний термін від 5 до 9 років.

Як відомо, Казахстан та Киргизстан є членами Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), Узбекистан був членом ОДКБ до 2012 року.

Тим часом член Ради з прав людини рф Кіріл Кабанов повідомив про розробку пропозицій, згідно з якими "для нових громадян росії", що мають громадянство менш як 10 років обов'язково буде проходження військової служби протягом року. Йдеться про вихідців з Казахстану, Киргизстану, Таджикистану та Узбекистану.

Кабанов наголосив, що відмова від виконання військового обов'язку має спричинити позбавлення російського громадянства не тільки для військовозобов'язаної особи, а й для членів її сім'ї.

Нагадаємо, що російський диктатор путін вранці 21 вересня у зверненні до росіян заявив про часткову мобілізацію громадян країни. За його словами, призову підлягатимуть тільки громадяни, які перебувають у запасі, вони проходитимуть додаткову підготовку з урахуванням війни в Україні.

Росія вже давно вела приховану мобілізацію. При цьому Кремль продовжує уникати називати повномасштабну війну проти України війною.

1