Три місяці свободи: в Україні обмежать перевірки бізнесу

Влада озвучила, як збирається стабілізувати ситуацію довкола українських підприємців
Три місяці свободи: в Україні обмежать перевірки бізнесу
Юлія Свириденко Фото: president.gov.ua
25 Січня 2024, 06:37
читать на русском

Рішенням РНБО правоохоронним органам рекомендовано впродовж трьох місяців утримуватися від дій, які можуть перешкодити або негативно впливати на роботу українських підприємств.

Про це заявила міністерка економіки України Юлія Свириденко на своїй сторінці у Facebook.

"Ми взяли кілька діб, аби, відклавши в бік емоції, не робити заяв без конкретики й напрацювати практичні кроки. Вчора провели зустрічі. Послухали підприємців, виявили моменти, які найбільше дестабілізують їхню роботу, обговорили їхні пропозиції", – зазначила урядовиця.

Вона заявила, економічний блок уряду та бізнес на одному боці. Сама ж міністерка готова боротися за кожного підприємця. Тож Свириденко пояснила, які заходи буде вжито зі сторони влади для стабілізації ситуації:

Уряд подасть до парламенту законопроєкт. У ньому йтиметься про внесення змін до закону про Бюро економічної безпеки, аби посилити механізми його роботи. Додатково запропонують змінити норми Кримінального процесуального кодексу деяких законів. Зокрема, "Про оперативно-розшукову діяльність", "Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні", "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю".

При президентові створять Раду з підтримки бізнесу на період воєнного стану. Вона реагуватиме на скарги підприємців і розв'язуватиме нагальні проблеми.

Обмежать перевірки бізнесу. Низці правоохоронних органів від РНБО надано рекомендацію утримуватись від обшуків, затримань, блокувань рахунків, якщо такі дії заблокують чи негативно вплинуть на роботу підприємств.

За словами віцепрем’єрки, також проведуть аудит уже вжитих заходів щодо цих питань і розглянуть їхню доцільність для використання в майбутньому. Крім того, перевірять зареєстровані кримінальні провадження, що можуть ставити під ризик економіку держави та  розроблять механізм, який захищатиме бізнес від зловживань або тиску з боку силових структур, зокрема під час проведення процесуальних дій.

Зазначимо, повернення довоєнних податків, штрафів та перевірок є одним із структурних маяків, передбаченим угодою з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про програму фінансування на 15,6 млрд доларів.

Читайте також