Три роки за гратами: у Франції апеляційний суд залишив чинним вирок експрезиденту Саркозі

Ніколя Саркозі був визнаний винним за корупцію і зловживання впливом у справі про прослуховування телефонних розмов
Три роки за гратами: у Франції апеляційний суд залишив чинним вирок експрезиденту Саркозі
Колишній президент Франції Ніколя Саркозі (фото: AFP)
17 Травня 2023, 16:49
читать на русском

Апеляційний суд Парижа у середу, 17 травня, залишив чинним вирок колишньому президенту Франції Ніколя Саркозі у справі про торгівлю впливом.

Про це повідомляє Le Figaro.

Саркозі був визнаний винним за корупцію і зловживання впливом у справі про прослуховування телефонних розмов, що є безпрецедентним покаранням для колишнього президента, зазначає видання.

Політику призначили один рік реального тюремного ув'язнення і два роки позбавлення волі умовно.

Саркозі підозрюється в спробі отримати секретну інформацію від колишнього генпрокурора при Касаційному суді Жильбера Азібера на початку 2014 року через свого адвоката в ході розгляду справи про нелегальне фінансування в 2007 році його виборчої кампанії співвласницею французької косметичної компанії L'Oreal Ліліан Беттанкур. В обмін на інформацію Азіберу нібито пообіцяли дати "бажану посаду" в Монако.

За версією слідства, Саркозі в розмові з адвокатом дав зрозуміти, що готовий влаштувати Азібера на престижну посаду в Монако. Сам він стверджував, що пропозиція так і не була зроблена, тобто він ні в чому не винен, але слідчі вважають, що це не відбулося через те, що колишній президент і його адвокат дізналися про прослуховування телефонів.

Обвинувачення відкинуло один із аргументів захисту про те, що розмови між адвокатом та його підзахисним (Саркозі) є предметом професійної таємниці.

Нагадаємо, що 1 березня 2021 року Паризький суд визнав експрезидента Франції Ніколя Саркозі винним у корупції і торгівлі впливом і засудив його до трьох років позбавлення волі, з них один рік - реальний термін, а ще два - умовний.

У вересні 2021 року колишнього президента Франції також визнали винним у махінаціях, пов'язаних з фінансуванням виборчої кампанії 2012 року.

Читайте також

1