"Туристи з Солсбері" Мишкін і Чепіга отримали підвищення та працюють на Кремль - ЗМІ

Розслідувачі не назвали своїх джерел отримання інформації
"Туристи з Солсбері" Мишкін і Чепіга отримали підвищення та працюють на Кремль - ЗМІ
Анатолій Чепіга і Олександр Мішкін (фото: respekt.cz)
6 Травня 2021, 16:29
читать на русском

Російські розвідники Олександр Мишкін та Анатолій Чепіга, відомі під псевдонімами "Бошіров і Петров", отримали підвищення та працюють вже на Кремль. Їх підозрюють в замаху на вбивство колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії, а також в організації вибуху у чеському містечку Врбетице у 2014 році.

Про це йдеться у розслідуванні Bellingcat.

Вперше про це повідомив член міжнародної групи розслідувачів Bellingcat, болгарський журналіст Христо Ґрозев в етері Youtube-каналу російського опозиціонера Олексія Навального ще 30 квітня. Втім, він не уточнив, чим саме займаються Мишкін і Чепіга у Кремлі, а також звідки у нього така інформація.

Усе, що я поки можу сказати, це те, що вони здорові, отримали нову роботу і перебувають на державній службі, тому що більше не можуть працювати шпигунами, – зазначив розслідувач.

Ґрозев також додав, що у 2014 році офіцери ГРУ були відзначені звання Героїв Росії за операції на території Чехії та Болгарії.

У вересні 2018 року Мишкін та Чепіга з'являлись востаннє на публіці. Вони дали інтерв’ю телеканалу Russia Today, але під іменами Олександр Петров і Руслан Боширов, де заявили про свою непричетність до замаху на Скрипалів, а до Великої Британії їздили, як туристи.

Офіцери ГРУ Росії Анатолій Чепіга та Олесандр Мішкін

Офіцери ГРУ Росії Анатолій Чепіга та Олесандр Мішкін (фото: novinky.cz)

Нагадаємо, що у 2018 році Велика Британія звинуватила Боширова і Петрова в отруєнні нервово-паралітичною отрутою "Новачок" колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в Солсбері. 4 березня 2018 року їх знайшли в парку без свідомості у центрі англійського Солсбері.

Водночас підозрювані свою причетність до замаху на вбивство та співпрацю з російськими спецслужбами заперечували. Втім, журналісти встановили, що Боширов і Петров - співробітники ГРУ РФ Анатолій Чепіга та Олександр Мишкін.

Читайте також наш матеріал: Шпигунський скандал між Росією і Чехією: Петров, Бошіров і рицин

Читайте також