У 100 разів небезпечніші за медуз: в Азовському морі нашестя хижаків

Вчені попередили про стрімке розмноження хижого черевоногого молюска
У 100 разів небезпечніші за медуз: в Азовському морі нашестя хижаків
Молюск, мушля Фото: Karthik Maran з Pexels
13 Вересня 2021, 13:12
читать на русском

В Азовському морі помітили значну популяцію хижих морських черевоногих молюсків з сімейства іглянок, які вважаються у 100 разів небезпечнішими за медуз.

Як пише "РІА Мелітополь", вчені Приазовського національного парку занепокоєнні збільшенням популяції рапана, оскільки він значно шкодить Азовському морю.

Директор Нацпарку Дмитро Воловик каже, що ці хижаки, на відміну від медуз, можу перезимовувати, і через кілька років може статися навала черевоногих молюсків.

Вони збільшуються такими ж обсягами, як медузи, та харчуються скафарками (черепашками), мідіями. Це хижак. Їх у нас дуже багато. І як загрозу для біоти особисто я бачу рапана, а не медузу. Медузи йдуть і приходять. На зиму вимерзають. А рапани зимують. І, думаю, що через пару років Азовське море зіткнеться саме з проблемою їх навали, якщо не розвинути промисловий вилов, - сказав він.

Нагадаємо, цього року в Азовському морі помічена величезна кількість медуз, оскільки температура води в морі значно підвищилася. Тому для медуз-корнеротів це середовище комфортне саме з цієї причини.

Завідувач Зоологічного музею біологічного факультету ЗНУ Олександр Коротя каже, що ще 3-4 роки тому температура води в Азовському морі не підіймалася вище +26 градусів. Але зараз - ситуація змінилась. Також цього року у воді дуже багато зоопланктону, яким харчуються медузи.

Читайте також

1