У Білорусі 16-річного хлопця засудили на п'ять років за участь у протестах

Підлітка побили працівники міліції у серпні та в грудні у СІЗО, але суд складу злочину у цьому не виявив
У Білорусі 16-річного хлопця засудили на п'ять років за участь у протестах
Леонід Ковальов, Микита Золотарьов та Дмитро Корнєєв (фото: svaboda.org)
22 Лютого 2021, 20:54
читать на русском

У Білорусі 16-річного Микиту Золотарьова засудили до п'яти років ув’язнення в колонії за "масові заворушення", 25-річного Дмитра Корнєєва - до восьми років, а 28-річного Леоніда Ковальова - до шести років за участь у протестах.

Про це повідомила білоруська служба Радіо Свобода.

Зазначається, що усіх їх судили за статтею 364 Кримінального кодексу Білорусі (насильство проти міліції).

За словами прокурора, усі троє відгукнулися на заклики, опубліковані у Telegram-каналі, та брали участь у "масових заворушеннях". Як повідомляється, то ці заворушення супроводжувалися "погромами, підпалами, збройним опором владі".

Сторона обвинувачення стверджувала, що підсудні "діяли спільно та узгоджено, і погрожували насильством щодо працівників міліції як помсту за службову діяльність".

Читайте також

Після оголошення вироку Золотарьов, який хворіє на епілепсію, впав у істерику, кинувся до ґрат і крикнув: "Відпусти мене звідси!". Його батько розповів, що 16-річного хлопця побила міліція та били у СІЗО. Адвокат підлітка подав скаргу, але білоруська влада не виявила складу злочину.

На суді Золотарьов заявляв, що міліція побила його не лише у серпні, але й 29 грудня у гостомельському СІЗО. За словами хлопця, у СІЗО йому не давали таблеток: "Конвоїр сказав: "Ти політичний, ти здохнеш".

16-річний учасник акцій протесту у Білорусі

16-річний учасник акцій протесту у Білорусі (фото: svaboda.org)

Сторона захисту стверджувала, що дії їхніх клієнтів не становлять злочину за статтею 293 Кримінального кодексу, де масові заворушення пов’язані з "погромами, підпалами, навмисним знищенням майна, збройним опором".

Нагадаємо, 18 лютого у Білорусі журналісток телеканалу "Белсат" засудили до двох років позбавлення волі за стрім розгону мітингу.

Вже за кілька днів Державний департамент Сполучених Штатів Америки ввів санкції щодо 43 громадян Білорусії, позбавивши їх права на в'їзд до США.