У Чехії українських біженців почали виселяти з безкоштовного житла до наметових містечок

Через проблеми із житлом деякі люди вимушено повертаються в Україну, навіть на прифронтову територію
У Чехії українських біженців почали виселяти з безкоштовного житла до наметових містечок
25 Липня 2023, 21:55
читать на русском

Програма підтримки українських біженців у Чехії змінилася з 1 липня – безплатне розміщення обмежили 5 місяцями. Десятки людей вже виселили із наданих помешкань.

У неурядових організаціях припускають погіршення ситуації у серпні, тому на випадок потреби будують наметові містечка, повідомляє proukrainu.blesk.cz.

Ситуацію із розміщенням українських біженців обговорили в робочій групі, яка займається адаптацією та інтеграцією новоприбулих під керівництвом уповноваженої з прав людини Клари Шимачкової Лауренчикової.

"Попри зміни до пакета законів Lex Ukrajina V, які набули чинності на початку липня, ситуація з наданням допомоги та розміщенням біженців залишається стабільною", – зазначили у Міністерстві праці та соціальних справ (MPSV).

За офіційними даними, у червні у закладах термінового розміщення (готелі, гуртожитки, хостели) проживали 70 тисяч українців. З них 30 тисяч людей не входили до категорії вразливих, яким держава і надалі оплачує житло. Ще 31,5 тисячі біженців проживали у 12 тисячах квартир, за які платила держава (солідарний внесок). У новому реєстрі квартир, які приймають біженців, було зареєстровано 8,2 тисячі квартир на 13 тисяч осіб.

У Мінпраці не повідомили, скільком біженцям з початку липня держава припинила сплачувати за екстрене житло та скільки людей втратили житло в солідарних домогосподарствах.

Про випадки виселення біженців розповіла Клара Боумова з Консорціуму неурядових організацій, що працюють з мігрантами в Чеській Республіці:

"У нас є інформація з місць. Ми боялися складніших наслідків. Наростання поки відбувається поступово. Ми чуємо про десятки людей, а не про сотні. Про тих, хто втратив житло, подбали завдяки доброзичливості деяких закладів житлового розміщення та адміністрації країв".

Через проблеми із житлом деякі люди вимушено повертаються в Україну, навіть на прифронтову територію, зазначила експерт.

Організації, які допомагають біженцям, застерігають від погіршення ситуації з житлом у Чехії у серпні. Про всяк випадок готуються – будують наметові містечка, наприклад, у Плзені. Поки що в них живуть одиниці біженців.

Нагадуємо, з 1 липня у Чехії надаватиметься комплексна фінансова допомога. Вона вираховується так: сума допомог всіх членів родини + фіксовані витрати на житло – доходи всіх членів родини = різниця і становитиме обсяг допомоги. Але якщо така різниця дорівнює 0 або менше 0, тоді особа не має права на фінансову допомогу.

З 1 липня майже нічого не зміниться для українців у Чехії, які мають статус вразливої особи. Це діти, студенти, батьки дітей до 6 років, вагітні жінки, літні особи та люди з інвалідністю. Це біженці, які можуть і надалі отримувати безплатне житло, страхування та більшу фінансову допомогу.

Міська влада Праги ухвалила рішення продовжити знижку на проїзд у міському транспорті для українських біженців. Вона діятиме до 30 вересня 2023 року.

Читайте також

1