У Чехії знищили секретний документ щодо вибухів на складах у Врбетіце в 2014 році

До інциденту причетні російські шпигуни Мішкін та Чепіга
У Чехії знищили секретний документ щодо вибухів на складах у Врбетіце в 2014 році
Вибух у Врбетіце у 2014 році фото: ct24.cz
29 Січня 2022, 23:41
читать на русском

Поліція Чехії перевіряє обставини "випадкового" знищення секретного документа чеських спецслужб щодо вибухів на складах боєприпасів у селі Врбетіце у 2014 році, до якого причетна Росія.

Про це повідомляє "Радіо Прага".

Зазначається, що у повідомленні Служби безпеки та інформації, призначеному виключно президентові Чехії Мілошу Земану, містилися дані, що до вибухів причетні агенти російської військової розвідки ГРУ.

Про те, що секретний документ знищено поліція дізналася під час перевірки дотримання Празьким Градом режиму роботи з такою секретною інформацією. Експерти мали намір з'ясувати наявність на документі відбитків пальців або ДНК сторонніх осіб, які не мали права ознайомитися з ним.

Президентський канцлер Вратислав Минарж офіційно не спростував інформацію про знищення секретного паперу. Він також не уточнив причини того, що сталося, але одночасно категорично відкинув можливість, що згаданий матеріал могли прочитати особи, які на це не мають права.

Голова комітету безпеки Канцелярії президента республіки Ян Новак для "Чеського радіо" наголосив, що ліквідацією документів займаються співробітники відповідного рівня перевірки, які складають у таких випадках усі необхідні протоколи.

Нагадаємо, що у 2014 році стався вибухів на складах боєприпасів у селищі Врбетице в Злинському краї. Тоді під час першого вибуху 16 жовтня загинули дві людини, а 3 грудня, коли стався другий вибух, жертв не було. На знищених складах зберігалася зброя, яку мала отримати Україна. У злочині підозрюють двох російських шпигунів, які в'їхали до Чехії за російськими паспортами на імена Олександра Петрова і Руслана Боширова.

До того ж 18 квітня Чехія вирішила вислати з країни 18 російських дипломатів, яких підозрюють у шпигунстві на користь Російської Федерації.

Читайте також

1