У Дніпрі, Черкасах і Сумах викрили мережу проросійських агітаторів

Вони закликали до захоплення влади і зміни кордонів України
У Дніпрі, Черкасах і Сумах викрили мережу проросійських агітаторів
СБу викрила агітаторів (Фото: СБУ)
4 Грудня 2020, 15:12
читать на русском

Служба безпеки України у Дніпрі, Черкасах та Сумській області викрила міжрегіональну мережу проросійських агітаторів, які через інтернет поширювали заклики, що становлять загрозу державній безпеці.

Про це повідомили в СБУ.

У Дніпропетровській області у межах кримінального провадження досліджують факти можливої причетності керівника двох громадських об’єднань до розміщення на сторінках однієї з соцмереж матеріалів щодо повалення конституційного ладу та закликів до створення так званих "спеціальних територіальних громад народовладдя".

Крім того, кіберфахівці СБУ встановили мешканців Черкас та Роменського району Сумської області, які на персональних сторінках заборонених в Україні соцмереж розміщували матеріали щодо зміни меж державного кордону та закликали до захоплення державної влади. Зазначені матеріали останні отримували з пропагандистських інтернет-видань РФ та сайтів незаконних збройних формувань.

Фігурантам повідомили про підозру за ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) та ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Триває досудове розслідування.

Читайте також

Нагадаємо, СБУ у Хмельницькому заблокувала створення фейкової міської ради. Злочинці хотіли розхитати суспільно-політичну ситуацію у країні. Учасники групи, до складу якої входило понад 10 осіб, провели зібрання, де створили так званий "орган місцевого самоврядування республіки Україна "Хмельницька міська рада".

Крім того, СБУ запобігла спробі захоплення влади через проведення незаконного місцевого референдуму у Харківській області, який хотіли влаштувати напередодні місцевих виборів в Україні. Селищний голова одного з населених пунктів Лозівського району Харківської області 21 вересня підписав незаконне рішення сесії ради про призначення місцевого референдуму для створення об’єднаної територіальної громади. Депутати разом із селищним головою вирішили, що нова територіальна громада, центром якої повинен був стати саме їх населений пункт, має об’єднати ще сім сусідніх сіл. Через проведення “референдуму” депутати планували надати своєму рішенню статус легітимного.

1