У Дніпрі шпиталізували п`ятьох людей зі 100% ураженням легень – головлікар

Сергій Риженко розповів про критичну ситуацію в реанімації ковідної лікарні Дніпра
Важливо
У Дніпрі шпиталізували п`ятьох людей зі 100% ураженням легень – головлікар
Сергій Риженко (Фото: Фейсбук)
29 Березня 2021, 14:03
читать на русском

До лікарні ім. Мечнікова у Дніпрі госпіталізували п`ятьох хворих на коронавірус зі 100% ураженням легень, реанімація переповнена хворими.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив головний лікар лікарні ім. Мечнікова Сергій Риженко.

Зараз сплеск зараження, КОВІДна реанімація Мечникова переповнена. Крайні п'ять надійшли зі 100% ураженням легень, - написав Риженко.

Лікар розповів, що сьогодні в КОВІД-центрі Мечникова перебуває 118 пацієнтів, 24 - вкрай важких, 6 - на ШВЛ. Крім того, у реанімації, окрім ковідних, є ще й постковідні хворі з важкими ураженнями життєво важливих органів і систем.

Третя хвиля стає найстрашнішою. Дві попередні – тренування і розминка. У Мечникова відділення інтенсивної терапії та реанімації, переповнені і ковідними, і постковідними пацієнтами, - зазначив Риженко. - Якщо так буде продовжуватися, ми ризикуємо, що система охорони здоров'я може досягти своєї межі в квітні.

Лікар також акцентував на тому, що коронавірус став частіше провокувати самогубства як у хворих на ковід, так і в тих, хто тривалий час перебуває вдома на ізоляції.

Коронавірусна хвороба впливає на смак до життя - ми знаємо ряд пацієнтів, які покінчили життя самогубством. Тривала ізоляція і ряд психологічних факторів впливають на виникнення думок про самогубство, - застеріг головлікар.

Читайте також

Риженко також констатував, що тепер хвороба сильніше вражає молодих і взагалі відрізняється великою кількістю складних випадків. COVID-19 - системне захворювання, воно впливає на все, і наслідки жахливі, розповів медик.

У 99% пацієнтів, які перенесли коронавірусну інфекцію, зустрічаються депресія, тривога, головний біль та інші неврологічні порушення…. Виділяються чотири групи можливих ускладнень: кардіореспіраторні порушення, неврологічні, м'язово-скелетні, проблеми харчування і метаболізму, - наголосив Риженко.

Єдиним шляхом подолання пандемії медик вважає вакцинацію для набуття колективного імунітету.

Вакцина - це шлях до свободи. Чим більше громадян отримають захист, тим швидше сформуємо колективний імунітет, - підсумував Риженко.


Контекст. 8 346 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 29 березня 2021 року. Зокрема, захворіли 344 дитини та 140 медпрацівників. За минулу добу з коронавірусом до лікарень потрапили 3 129 хворих, померли від хвороби 178 українців.

Найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Львівській (820), Харківській (664), Одеській (658), Дніпропетровській (647) та Житомирській (567) областях.

1