У ДСНС розповіли, як правильно поводитися у бомбосховищах

До укриття треба йти з тривожною валізкою
Важливо
У ДСНС розповіли, як правильно поводитися у бомбосховищах
Бомбосховище (Фото: Парламент.ua)
7 Лютого 2022, 19:45
читать на русском

У разі повномасштабного вторгнення Росії мешканцям великих міст можуть знадобитися бомбосховища або укриття. В особливо небезпечних випадках там доведеться ховатися кілька днів.

У ДСНС розповіли, як поводитися у бомбосховищі і що взяти з собою.

Так, у бомбосховище потрібно приходити із запасом їжі на два дні та з найнеобхіднішими речами, які не займуть багато місця. Тварин у бомбосховище не пустять.

Ті, хто прийшов із дітьми, займають окреме місце, яке для цього пристосовано. Дітей, людей похилого віку і хворих радять розміщувати в медичній кімнаті або за спеціальними загородками ближче до повітропроводів.

Якщо бомбосховище обладнане спеціальними захисними герметичними дверима, їх закриють після спеціального сигналу (чи, як тільки притулок заповниться), і відкрити їх можна буде лише тоді, коли небезпека минула. Заповнений людьми притулок прибирають двічі на день, обробляючи засобами, що дезінфікують, санітарні вузли та приміщення з баками для нечистот.

У мішки, заповнені сміттям та відходами, додаються хімічні консерванти, дозволені для використання МОЗ.

У споруді не можна курити та шуміти, запалювати без дозволу гасові лампи, свічки. Не можна без дозволу пересувати предмети. Якщо місць для лежання мало, потрібно організувати графік відпочинку.

Для повноцінного відпочинку дозволяється тримати в споруді або брати з собою легкі підстилки, невеликі подушки або туристичні килимки. Виходять з укриття після надходження інформації про те, що навколо безпечно, або якщо у самому укритті стало небезпечно. Наприклад, якщо там сталася пожежа, підвищено концентрацію шкідливих газів, закінчується повітря. Якщо основні виходи не можна використовувати, евакуація відбувається через аварійні виходи.

Про умови в українських бомбосховищах та чи вистачить їх усім українцям, читайте у нашому матеріаліЖодне бомбосховище не врятує від потужного боєприпасу: чи готові українські укриття до нападу ворога (фоторепортаж).