У ЄС нагадали Україні про боротьбу із корупцією та про деолігархизацію

Європарламент ухвалив доповідь по Україні щодо імплементації Угоди про асоціацію
Важливо
У ЄС нагадали Україні про боротьбу із корупцією та про деолігархизацію
прапори ЄС та України Фото: president.gov.ua
11 Лютого 2021, 13:04
читать на русском

Європейський парламент проголосував за резолюцію, в якій зазначено прогрес України у виконанні Угоди про асоціацію з ЄС.

Документ підготував євродепутат від політичної групи Європейської народної партії Міхаель Галер.

Як повідомляє "Укрінформ", текст було схвалено 526 голосами за, 79 проти, 71 утримався.

Зазначається, що документ, який готується щороку, містить важливі для України політичні посили та оцінки досягнутого прогресу в імплементації двосторонньої Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

Документ визнає, що Україна має європейську перспективу відповідно до статті 49 Угоди ЄС, та може подавати заявку на набуття членства в Євросоюзі за умови виконання всіх Копенгагенських критеріїв та дотримання принципів демократії, поваги до фундаментальних свобод, прав людини та прав меншин, дотримання верховенства права тощо.

Читайте також

Європарламент закликав Україну продовжувати ключові реформи у сферах економіки, енергетики, адміністративного устрою та в інших сферах, попри тиск наслідків пандемії COVID-19, та нагадав про суттєву допомогу, яку Україна отримала та продовжує отримувати від Євросоюзу у боротьбі з коронавірусом.

Разом з тим доповідь містить серйозну критику на адресу України та застерігає її від сповзання назад у процесі реформ.

Зокрема, це стосується боротьби з корупцією, деолігархизації.

Глава представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас у своєму Твіттері прокоментував рішення Європаламенту та заявив, що "останні події у сфері верховенства права та боротьби з корупцією показують, що всеосяжна реформа судової системи давно назріла".

Рекомендації Венеціанської комісії та дорожня карта G7, що доповнюють постійні поради делегації ЄС в Україні владі та політикам, дають чіткі рекомендації, - написав Маасікас.