У Європі назвали Росію стороною збройного конфлікту на Сході України

Гучну заяву зробив високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель
Головне
У Європі назвали Росію стороною збройного конфлікту на Сході України
Жозеп Боррель Фото з соцмереж
10 Січня 2022, 09:31
читать на русском

Високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель назвав Росію стороною збройного конфлікту на Сході України.

Про це політик написав у своєму блозі на сайті EEAS — дипломатичної служби Європейського Союзу.

Він нагадав, що у перші дні нового року відвідав Схід України та переконався, що збройні формування так званих "ЛНР/ДНР" продовжують порушувати Мінські домовленості.

З листопада минулого року Росія збирає війська та зброю біля кордону України. Це, поряд з іншими підривними діями, спрямованими проти України, є ще однією спробою підірвати суверенітет України. Безсумнівно, що Росія є стороною цього конфлікту, а не посередником, як вона часто стверджує, - написав Боррель.

Він зазначив, що в ЄС занепокоєні цією ситуацією та запевнив, що Європа прагне домогтися деескалації напруженості на Донбасі та біля кордонів України.

Фундаментальною умовою залишається повне виконання Росією Мінських угод. Ми й надалі підтримуватимемо дипломатичні зусилля щодо відновлення вирішення конфлікту в рамках Тристоронньої контактної групи (Росія, Україна та ОБСЄ) та Нормандського формату (Росія, Україна, Франція та Німеччина). Не менш важливо, щоб Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ могла повністю виконати свій мандат. Діалог є обов’язковим, а також стримування та рішучість через тверду підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, - написав європейський чиновник.

Боррель запевнив, що "будь-яка подальша агресія проти України матиме серйозні наслідки та тяжкі втрати для Росії".

Без безпеки в Україні немає безпеки в Європі, - сказав він.

Насамкінець Боррель запевнив Україну, що вона може бути впевнена, що в ЄС надалі підтримуватимуть її  політично, дипломатично та економічно.

Нагадаємо, днями високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель та державний секретар США Ентоні Блінкен обговорили нарощування російських військ навколо кордонів України. Зокрема, Блінкен назвав два шляхи, завдяки яким можна вирішити російсько-український конфлікт. За його словами, розв'язати конфлікт між Україною та Росією можна завдяки дипломатії або шляхом конфронтації.

Читайте також

1