У Євросоюзі заборонять утримувати свійських тварин у клітках

До 2027 року відповідні норми мають бути впроваджені в національне законодавство країн-членів ЄС
У Євросоюзі заборонять утримувати свійських тварин у клітках
Домашні тварини (фото: pixabay)
2 Липня 2021, 00:05
читать на русском

Єврокомісія підтримала ініціативу щодо заборони утримування свійських тварин у клітках, яку висунули майже 1,4 мільйона громадян ЄС.

Про це повідомляє пресслужба Єврокомісії.

У жовтні 2020 року громадська ініціатива End the Cage Age розпочала кампанію зі збору підписів через Європейську громадянську ініціативу — інструмент демократії участі в ЄС (аналог петицій). Він дозволяє подати на розгляд Єврокомісії пропозицію, яка здобула підтримку понад 1 мільйона громадян у не менш як семи країнах ЄС.

За місяць петицію "End the Cage Age" підписали майже 1,4 мільйона людей із держав-членів ЄС. Її також підтримали 170 неурядових організацій, що займаються захистом тварин і довкілля.

Єврокомісія, розглянувши петицію, вирішила підтримати її й зобов’язалася представити до кінця 2023 року законодавчу ініціативу з поступового скорочення, а потім — і остаточної заборони кліток для утримання свійських тварин.

У клітках заборонять утримувати курей, свиней і телят, кролів, молодок, бройлерів, качок, перепелів і гусей. Щодо останніх свої рекомендації спершу має підготувати Європейська агенція безпеки харчової продукції.

До кінця 2022 року Єврокомісія оцінить потенційні соціально-економічні наслідки змін. Для поступової відмови від кліток фермерам виділять субсидії як на рівні ЄС, так і (можливо) на рівні держав.

Для набуття чинності зміни мають підтримати не лише інституції Євросоюзу, а й усі 27 країн-членів, а після цього вони повинні бути імплементовані в національне законодавство.

Нагадаємо, Німеччина раніше зобов'язалася відмовитися від курей у клітках до 2025 року; схожі наміри висловила й Чехія. А Люксембург і Австрія вже ухвалили заборону.

Як відомо, у ЄС ще з 1974 року почали регулювати добробут свійських тварин. Відповідні норми вважаються одними з найкращих (і найсуворіших) у світі. З 2012 року тут забороняється утримувати в клітках курей, свиней і телят (щодо курей є виняток, якщо клітки достатньо просторі).

Читайте також