У Грузії сталися сутички між націоналістами та ЛГБТ: постраждали десяток журналістів (фото, відео)

Через заворушення в Тбілісі скасували ходу ЛГБТ-спільноти
У Грузії сталися сутички між націоналістами та ЛГБТ: постраждали десяток журналістів (фото, відео)
Протести проти ЛГБТ-спільноти в Грузії (скріншот відео)
5 Липня 2021, 17:29
читать на русском

У столиці Грузії Тбілісі сталися сутички між прихильниками і противниками ЛГБТ-спільноти, під час якої побили понад десяток журналістів.

Про напад на своїх журналістів повідомило зокрема Радіо Свобода.

У Тбілісі, біля будівлі представництва ООН, напали на журналістів грузинської служби Радіо Свобода Торніке Мандара та Дато Коридзе. Вони постраждали під час виконання професійних обов’язків. Нападники пошкодили їхню робочу техніку, - йдеться у повідомленні.

Відомо також, що  столиці Грузії сьогодні, 5 липня спалахнули сутички за участю націоналістів-противників запланованої на вечір на центральному проспекті Руставелі ходи ЛГБТ-спільноти. Про затримання людей, які спровокували зіткнення інформації не було.

Внаслідок сутичок організатори ходи - Tbilisi Pride оголосили про скасування акції "Марш гідності". Вони відзначили, що влада і поліція не змогли забезпечити безпеку учасників параду.

Організатори наголосили, що не очікують від МВС адекватного виконання обов'язків і не можуть ризикувати безпекою учасників, які вийдуть "на вулицю, повну насильства, підтриманого урядом, патріархатом і проросійськими силами".

Місцеві ЗМІ пишуть, що за кілька годин до початку заходу на місце акції і до офісу Tbilisi Pride прийшли противники проведення ЛГБТ-маршу. Вони напали на журналістів, які прибули висвітлювати хід: їх закидали пляшками і камінням.

Кілька людей залізли на балкон офісу Tbilisi Pride, зірвали з нього райдужні прапори, а після спалили їх, передає 1tv. "Ехо Кавказу" повідомляє, що мітингувальники зняли прапор Євросоюзу біля будівлі парламенту Грузії, розігнали намети опозиції, а також вибили вхідні двері організації "Сірцхвілія" ("Ганьба");

За інформацією "Ехо Кавказу", на акції постраждали понад десять журналістів. Керівник невідкладної допомоги "Нью Хоспіталс" Михайло Беріашвілі заявив, що одна людина отримала травму голови і перелом кісток носа: йому було потрібно хірургічне втручання.

ЄС і ООН закликали владу Грузії забезпечити захист учасників маршу і їх право на свободу зібрань, а посольство Великобританії розповсюдило заяву, в якому зазначило, що насильство, погрози на адресу спільноти ЛГБТ завдають шкоди репутації країни.

Своєю чергою вранці прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що проведення маршу "недоцільно" і для більшості громадян "неприйнятно".

Голова парламенту Каза Кучава засудив застосування насильства стосовно журналістів, а народний захисник Грузії Ніно Ломджарія висловила підтримку журналістам і закликала МВС негайно почати пошук нападників на їхніх облич. МВС порушило дві кримінальні справи - про напад на журналістів і насильство.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що під час пандемії коронавірусної хвороби в Україні поглибилася дискримінація представників ЛГБТІ-спільноти.

Читайте також

1