У Харківській області проводять щорічний переоблік бобрів

Тварин обліковують, виходячи із кількості погризених дерев та кущів
У Харківській області проводять щорічний переоблік бобрів
Бобер (Фото: Вікіпедія)
23 Листопада 2020, 22:54
читать на русском

У Національному природному парку "Слобожанський" на Харківщині науковці почали перераховувати бобрів. Науковці вимірюють усі дерева та кущі, які погризли тварини, а за розміром укусу визначають їх вік.

Про це йдеться на сторінці Національного парку "Слобожанський" у Facebook.

Облік проводиться за стандартною методикою: рахуються усі дерева та кущі, які бобри погризли. Діаметри вимірюються за допомогою штангенциркуля і лінійки. І за кількістю цих кущів та дерев ми можемо розрахувати кількість тварин у родині, яка займає ділянку. Щоб перезимувати, вони впродовж осені заготовляють запаси. Також ми вимірюємо сліди від зубів на деревах, а за шириною цього сліду можемо визначити вік бобра, — розповіла у коментарі Суспільному науковиця Наталія Брусенцова.

За її словами, бобри більше полюбляють гризти листяні дерева: березу, осику та вербу.

Учені також відзначають щорічне скорочення популяції: у 2018-му нарахували 141 бобра, у 2019-му — 59.

Минулого року була дуже тепла і безсніжна зима. Весною болота не набралися. Це був перший рік, скільки ми тут працюємо з 2012 року, коли не було води в болотах. Бобрам вода потрібна для захисту. Вони завжди роблять хатку чи нору з виходом у воду. Вода захищає їх від хижаків, і вони під водою складають свої запаси на зиму, тому це критично важливо, — зазначила дослідниця.

Облік бобрів ведуть з 2013 року, але вперше у цьому році у зв'язку з карантином у цьому році не залучали волонтерів з інших регіонів, а обійшлися зусиллями 5 співробітників парку.

Читайте також

Нагадаємо, у головній ялинці Нью-Йорка вантажники знайшли совеня, яке передали до Центру дикої природи. Зоологи з`ясували також, що це не мале совеня, а дорослий птах  — представник одного з найменших видів сов — Saw-whet owls.