У Херсоні презентували першу пам’ятну медаль із серії, присвяченої містам героям

Такі ж медалі презентують у Харкові, Маріуполі та на Київщині
У Херсоні презентували першу пам’ятну медаль із серії, присвяченої містам героям
21 Листопада 2022, 15:29
читать на русском

У центрі вільного Херсона, який ще зовсім недавно був під російською окупацією, презентували першу пам’ятну медаль із серії, присвяченої містам героям, – "Херсон – місто героїв".

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Голова Національного банку України Андрій Пишний вручив пам’ятні медалі голові Херсонської ОВА Ярославу Янушевичу.

Ми всі неодноразово протягом останніх восьми місяців повторювали день у день і завжди вірили, що Херсон – це Україна, що він незабаром повернеться. Ці вісім місяців окупації були наповнені хоробрістю, подіями, які сповнювали Україну вірою в перемогу. Сьогодні саме в Херсоні ми представляємо пам’ятну медаль "Херсон – місто героїв". На ній наші митці зобразили події, які тут відбувалися. Пригадуєте, коли один із мешканців Херсона виліз на бронетранспортер з українським прапором і довів, що ми не боїмося. Це давало надію країні. Усі наші перемоги мають бути закарбовані", – зазначив Пишний.

Дизайн пам’ятної медалі "Херсон – місто героїв", розроблений художницею Наталією Фандіковою, відтворює краєвиди довоєнного міста Херсона – красивого, гармонійного, що надихає до життя, – у сплетінні історичних подій весни 2022 року, коли містяни сміливо та самовіддано протестували проти окупантів.

Особливий акцент віри в перемогу зроблений авторкою через відтворення на пам’ятній медалі рядків з історичного роману Ліни Костенко "Берестечко": "Не допускай такої мислі, що бог покаже нам неласку. Життя людського строки стислі. Немає часу на поразку".

Як повідомили в НБУ, пам’ятна медаль "Херсон – місто героїв" виготовлена з нейзильберу, категорія якості карбування ‒ "спеціальний анциркулейтед", тираж – до 100 000 шт. (у тому числі до 50 000 шт. – у 2022 році).

Зазначимо, що цією медаллю НБУ започатковує серію пам’ятних медалей, присвячених містам та їх мужнім жителям і захисникам, які проявили героїзм та стійкість під час відсічі збройній агресії РФ проти України.

У серії також заплановано випуск медалей, присвячених містам героїв – Харкову, Маріуполю, розстріляній Київщині (Бучі, Гостомелю, Ірпеню) та іншим містам.

  • 21 листопада 2022 року – пам’ятна медаль “Харків – місто героїв ”. Із нейзильберу, категорія якості карбування ‒ “спеціальний анциркулейтед”, тираж – до 100 000 шт. (у тому числі до 50 000 шт. – у 2022 році);
  • 25 листопада 2022 року – пам’ятна медаль “Маріуполь – місто героїв”. Із нейзильберу, категорія якості карбування ‒ “спеціальний анциркулейтед”, тираж  – до 100 000 шт. (у тому числі до 50 000 шт. – у 2022 році);
  • 05 грудня 2022 року – пам’ятна медаль “Київщина. Міста героїв: Буча, Гостомель, Ірпінь”. Із нейзильберу, категорія якості карбування ‒ “спеціальний анциркулейтед”, тираж – до 100 000 шт. (у тому числі до 50 000 шт. – у  2022 році).

Нагадаємо, з 1 січня 2023 року Національний банк розпочне поступово вилучати з обігу паперові банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень зразків 2003-2007 років (тобто попереднього покоління) з метою поступової їх заміни на оновлені грошові знаки.

Читайте також

1