Від січня 2023 року НБУ почне вилучати з обігу паперові банкноти 5, 10, 20 і 100 гривень

Платіжні засоби замінять новими монетами і банкнотами
Від січня 2023 року НБУ почне вилучати з обігу паперові банкноти 5, 10, 20 і 100 гривень
Банкноти номіналом 20, 50 і 100 гривень Фото УНІАН
12 Жовтня 2022, 16:31
читать на русском

З 1 січня 2023 року Національний банк розпочне поступово вилучати з обігу паперові банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень зразків 2003-2007 років (тобто попереднього покоління) з метою поступової їх заміни на оновлені грошові знаки.

Як повідомила пресслужба регулятора, замість них в обіг надійдуть оновлені банкноти та обігові монети, а саме обігові монети номіналами 5 та 10 гривень зразка 2018 року та банкноти номіналами 20 та 100 гривень нового покоління.

Головна мета такого рішення – підвищення якості готівки в обігу (зважаючи на зношеність банкнот попереднього покоління, які вже досить тривалий час перебувають в обігу), поліпшення готівкових розрахунків та їхньої зручності для населення. Для Національного банку важливо, щоб національна валюта України, яка перебуває в обігу, була надійною та якісною. Крім того, велика кількість різних дизайнів банкнот одного номіналу в обігу може призводити до плутанини та витрат зайвого часу під час здійснення готівкових розрахунків, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що поступова заміна банкнот попередніх поколінь на відповідні обігові монети та осучаснені банкноти підвищить захист і якість грошей та зробить розрахунки зручнішими для громадян.

З початку наступного року НБУ спільно з банками розпочне поступове вилучення з готівкового обігу зазначених банкнот, зокрема, банки України не видаватимуть із кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій, а Нацбанк припинить підкріплювати такими банкнотами каси банків.

Як наслідок, потрапляючи в банки, банкноти попереднього покоління не будуть більше повертатися в обіг, а вилучатимуться з обігу та передаватимуться до Національного банку для подальшої утилізації. Проте такі банкноти залишаються дійсними платіжними засобами. Громадяни зможуть продовжувати ними розраховуватися без обмежень, їх не потрібно буде спеціально обмінювати, - наголосили в НБУ.

Зазначається, що водночас поступово в обігу банкнот попереднього покоління ставатиме дедалі менше, а їх місце займатимуть відповідні "сріблясті" монети номіналом 5 та 10 гривень зразка 2018 року та оновлені банкноти номіналом 20 та 100 гривень – із сучасним дизайном та посиленою системою захисту.

Нагадаємо, 1 жовтня Британський Королівський монетний двір показав перші дві монети із зображенням нового короля Чарльза III.

Читайте також

1