У Кабміні обіцяють не відключати світло українцям

Потреби у віялових відключеннях в Україні немає
Головне
У Кабміні обіцяють не відключати світло українцям
Електроенергія (Фото: pexels)
15 Січня 2021, 17:03
читать на русском

Прем`єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україні вдасться уникнути віялових відключень електроенергії.

Про це Шмигаль розповів у інтерв`ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Голова уряду стверджує, що в Україні нема потреби віялових відключень і морози українська енергосистема пройде стабільно.

15 січня "Енергоатом" запустив один зі своїх блоків, вивів його з ремонту, далі, буквально через короткий час, запускається другий блок. Фактично ці параметри дають нам впевненість у тому, що ми до віялових відключень, як до механізму збалансування енергосистеми, вдаватися не повинні, і не будемо, - сказав прем'єр (досьє Дениса Шмигаля).

Шмигаль також визнав нестачу вугілля на складах українських ТЕЦ, через що планують запустити газомазутні блоки.

Єдина складність, яку сьогодні відчуває енергосистема, низькі залишки вугілля на складах вугільних ТЕС. У зв'язку з цим відбулися наради, ухвалено рішення, в разі необхідності, запуск газомазутних блоків, а також переведення вугільних блоків на спалювання газу, - пояснив він.

Також уряд планує крім імпорту вугілля, зокрема з Казахстану, використовувати паливо з українських шахт. Однак, на це знадобиться час, бо раніше українські шахти призупинили видобуток вугілля і тепер його доведеться відновлювати.

Єдине, є певна інерційність. Коли склади були забиті, вугільні шахти призупинили або скоротили видобуток, а зараз починають відновлювати його, - зазначив глава уряду.

Читайте також

Нагадаємо, сьогодні у соцмережах оприлюднили лист, в якому "Укренерго" просить профільне міністерство погодити графік віялових відключень. В цьому листі "Укренерго" також визнало, що на складах ТЕЦ не вистачає вугілля для того, щоби підтримувати генерацію електроенергії у період морозів.

Своєю чергою в "Укренерго" повідомили, що віялові відключення електроенергії в Україні поки що не плануються, але наявність оприлюдненого Висоцьким листа не заперечили. Повідомили лише, що справді морози потребують збільшення виробництва електроенергії.

1