У Києві блокували діяльність “ботоферми”, яку фінансували з Росії

Потужності вказаної "ботоферми" використовувались окремими політичними силами для чорного піару проти опонентів
У Києві блокували діяльність “ботоферми”, яку фінансували з Росії
Фото: СБУ

Кіберфахівці Служби безпеки України блокували у Києві діяльність “ботоферми”, яку спонсорували з території Російської Федерації.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Оперативники та слідчі спецслужби встановили, що спеціалізовані апаратно-програмні комплекси зловмисники використовували для створення і просування фейкових акаунтів у соціальних мережах. Вони розповсюджували неправдиву інформацію для маніпулювання суспільною думкою напередодні місцевих виборів. Для організації протиправної діяльності організатори "ботоферми" використовували сімкартки українських операторів мобільного зв’язку.

Співробітники СБУ також зафіксували, що потужності вказаної "ботоферми" використовувались окремими політичними силами для чорного піару проти опонентів.

Під час проведення обшуків правоохоронці виявили та вилучили комп’ютерну техніку зі встановленим спеціалізованим програмним забезпеченням, телекомунікаційне обладнання. Зокрема, 4 GSM-шлюзи ємністю 32 канали кожен, 3 сімбанки ємністю 128 каналів, 3 сімбанки ємністю 32 канали, 5 VoIP-шлюзів ємністю 32 канали. Також вилучено понад 6 тисяч SIM-карток, чорнові записи реєстрації користувачів соціальних мереж, які розміщували матеріали провокаційного характеру на шкоду інформаційній безпеці нашої держави, - уточнили у відомстві.

Правоохоронці перевіряють факти причетності до функціонування вказаних комплексів представників спецслужб країни-агресора.

Нагадаємо, прокурори затвердили та направили до суду обвинувальний акт стосовно одного з колишніх керівників Центру спеціальних операцій "А" генерал-майора Служби безпеки України Валерія Шайтанова. Його звинувачують у вчиненні державної зради та замаху на скоєння терористичного акту.

1