У Києві планують запровадити безготівкові розрахунки в маршрутках

Для цього в автобусах доведеться встановити валідатори
У Києві планують запровадити безготівкові розрахунки в маршрутках
Маршрутка, громадський транспорт (фото: УНІАН)
3 Березня 2023, 13:23
читать на русском

У Києві хочуть запровадити безготівкову оплату проїзду в приватних маршрутках. Столичні чиновники планують приєднати приватних перевізників до Автоматизованої системи оплати проїзду (АСОП) вже у цьому році.

Про такі плани нещодавно заявив заступник начальника департаменту управління проєктами КП "Головний інформаційно-обчислювальний центр" Роман Деркач.

За словами чиновника, завдяки АСОП місто отримало зручний інструмент контролю пасажиропотоку як в наземному транспорті, так і в метро. Система дозволяє бачити завантаженість маршрутів в розрізі дня, тижня та місяця, та приймати рішення щодо збільшення або зменшення рухомого складу на маршруті.

За словами Ігоря Мойсеєнка, голови Асоціації перевізників Києва і Київської області, запровадити безготівковий проїзд в приватних маршрутках міські чиновники планували ще до війни, але тоді не знайшли спільної мови з перевізниками.

"В кінці минулого року, КМВА прийняла зміни до розпорядження, згідно з яким продовжили термін впровадження електронного квитка. Тобто було вирішено впроваджувати безготівкову оплату проїзду в маршрутках столиці після скасування воєнного стану в Україні. Але раптом виявилося, що столичні чиновники думають інакше, точніше мають плани запровадити безготівкову оплату в маршрутках вже цього року не чекаючи закінчення дії воєнного стану", - розповів Мойсеєнко.

Голова асоціації каже, що така поспішність чиновників викликає, м’яко кажучи, подив у перевізників. А вони перевозять понад 75% пасажирів в режимі маршрутного таксі у Києві, а це приблизно 1200 автобусів.

"Гадаю, що тут криється фінансовий інтерес. Адже автоматизована система оплати проїзду, до якої хочуть підключити всі столичні маршрутки – це власність компанії, яка продала цю систему місту. Але ж 1 % буде перераховуватися цій компанії. А загальна комісія яку буде залишати собі оператор АСОП ( КП "ГІОЦ") буде складати 5% з кожної сплаченої пасажиром поїздки! Тобто, коли ви сплачуєте за проїзд в метро, в автобусі, тролейбусі, чи у трамваї, то 5% від оплати проїзду потрапляє на рахунок ГІОЦ (і саме в цих 5 % закладено 1% компанії X, яка створила цю систему). Це чималі кошти. Тому зараз чиновники різних рівнів намагаються загнати в цю систему всі столичні маршрутки. Ціль – отримувати прибутки. Тому я дуже сумніваюсь, що запровадження безготівкової оплати проїзду в маршрутках покращить сферу обслуговування громадян", - каже Мойсеєнко.

Разом з тим голова асоціації додає, що приватні перевізники хочуть аби запровадити безготівковий розрахунок в маршрутках, але робити це потрібно не поспіхом, а детально проаналізувавши ситуацію в даній сфері.

"Приватні перевізники хочуть перейти на безготівковий розрахунок. Так їм буде легше контролювати роботу водіїв. Вони не будуть займатися видачою решти за проїзд пасажирам, а повністю зосереджуватимуться на дорозі. Але для запровадження безготівкової оплати проїзду між перевізниками та містом варто вирішити низку проблемних питань", - каже експерт.

Потрібно врахувати, що зараз пасажиропотоки на всіх міських маршрутах зменшилися. Перш за все, через те, що багато людей виїхали та не повернулися до столиці. До того ж у киян через війну теж немає коштів аби платити за проїзд.

"Дуже багато водіїв приватних маршруток було мобілізовано на фронт. І не лише водіїв, але й слюсарів, які ремонтували маршрутки в парках. Приватні перевізники передали понад 200 автобусів на потреби ЗСУ. Крім того, вони регулярно надають допомогу нашим захисникам", - зазначає голова асоціації.

Підключення приватних маршруток до АСОП. Це суттєві фінансові витрати, які ляжуть на плечі приватних перевізників.

"Лише для того аби встановити валідатори для оплати проїзду в одному автобусі, необхідно витратити 100 тисяч гривень. Я дуже сумніваюсь, що перевізники зараз можуть собі дозволити такі витрати. Потрібно спільно розв'язувати проблемні питання. Найбільше перевізників хвилює повернення зароблених коштів за перевезених пільговиків. Їх їм поки ніхто не компенсує", - зазначив Мойсеєнко.

Він додав, якщо змусити перевізників під'єднатися до АСОП, то це може закінчитися подорожчанням вартості проїзду в маршрутках. Адже після витрат на валідатори водіям потрібно платити зарплати. Хоча, на цей час приватні перевізники не планують підіймати плату за проїзд, якби їм важко не було.

"Як розповідають приватні перевізники, вони зможуть обладнати валідаторами лише половину свого автопарку. Це означає, що автобуси без цих пристроїв просто не вийдуть на маршрути. На зупинках пасажири не дочекаються своїх автобусів. І це значно погіршить якість обслуговування в Києві", - додав експерт.

Нагадаємо, 16 лютого, у Києві поновили роботу  31 тролейбусний і 13 трамвайних маршрутів. Загалом, на лінії вийшли 186 тролейбусів і 157 трамваїв.

Читайте також

1