У кого зросте пенсія з 1 грудня: пояснення фахівців

Розмір максимальної пенсії зросте з 20 270 до 20 930 грн
Важливо
У кого зросте пенсія з 1 грудня: пояснення фахівців
Перерахунок пенсії (Фото: depositphotos.com)
1 Листопада 2022, 18:36
читать на русском

У грудні 2022 року в Україні планують підняти прожитковий мінімум для працездатних осіб, натомість зростуть і пенсії для деяких громадян.

Про це пише видання "На пенсії".

Так, з 1 грудня прожитковий мінімум для людей, які втратили працездатність, збільшиться на 66 гривень – з 2027 до 2093 грн. При цьому зростуть пенсійні виплати.

Також у Пенсійному фонді пояснили, як і кому буде підвищено прив’язані до прожиткового мінімуму пенсії з 1 грудня – через його збільшення для непрацездатних осіб до 2093 грн.

Зокрема:

  • мінімальну пенсійну виплату 2500 гривень буде встановлено для непрацюючих громадян віком до 70 років, страховий стаж яких становить не менше 35 років у чоловіків та не менше 30 років у жінок, які отримують пенсію відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.
  • особам, страховий стаж яких становить менш як 35 років у чоловіків та менш як 30 років у жінок, мінімальний розмір пенсійної виплати встановлюється пропорційно до наявного страхового стажу, виходячи з розміру 2500 грн.

Нагадаємо, деякі категорії пенсіонерів при виході на заслужений відпочинок можуть отримати одноразову грошову допомогу у розмірі 10 місячних пенсій. Йдеться про бюджетників, які працювали на посадах, які дають право на пенсію "за вислугою років".

Читайте також

1