У Криму ФСБ Росії затримала журналіста та звинуватила у шпигунстві

Українські правозахисники та міжнародна спільнота закликала звільнити українця
У Криму ФСБ Росії затримала журналіста та звинуватила у шпигунстві
Владислав Єсипенко (фото: ua.krymr.com)
17 Березня 2021, 15:55
читать на русском

В окупованому Криму 10 березня затримали фрілансера "Радіо Свобода" за нібито збір інформації на користь українських спецслужб. Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай  закликав негайно звільнити журналіста та засудив затримання.

Про це повідомляє "Крим.Реалії".

За словами Флая, Єсипенка слід негайно звільнити, щоб він міг возз'єднатися із сім'єю.

У той час, коли Кремль застосовує переслідування і залякування проти будь-якого можливого альтернативного голосу в анексованому Росією Криму, недавнє затримання Владислава Єсипенка, фрілансера української служби "Радіо Свобода", викликає тривогу, - зазначив він.

Від 10 березня Єсипенко, який є уродженцем Кривого Рогу, не виходив на зв'язок. Перед цим чоловік брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка у Сімферополі.

16 березня у ФСБ Росії заявили, що затримали українця за "фото- і відеофіксації місцевості, об'єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму" нібито в інтересах українських спецслужб.

Єсипенко нібито зізнався, що робив це за завданням офіцера чинного резерву 8-го відділу 5-го департаменту Служби зовнішньої розвідки України полковника Кравчука В. А., а саморобний вибуховий пристрій зберігав в автомобілі задля власної безпеки.

Читайте також

Українська розвідка зазначила, що такі дії Росії - це пропагандистська акція з нагоди роковин окупації Криму та "має на меті створення відповідного фону для проведення 17 березня ініційованого РФ неформального засідання Радбезу ООН з кримської проблематики". А метою затримання є відвертання уваги населення від численних внутрішніх проблем півострова.

Українські захисники вимагають звільнити Єсипенка, а Україна і міжнародна спільнота закликали посилити тиск на Росію через переслідування у Криму.

Як повідомила дружина затриманого Катерина, чоловіку обрали запобіжний захід у вигляді арешту до 11 травня, але незалежний адвокат не може потрапити до нього.

Нагадаємо, що в'язня Кремля, кримчанина Олега Приходька засудили до п'яти років колонії суворого режиму та сплати штрафу у розмірі 110 тисяч рублів за нібито тероризм.

1