У Кривому Розі протестують залізничники

Залізничники Кривбасу почали італійський страйк – "роботу за інструкцією"
У Кривому Розі протестують залізничники
Фото: Rail.insider
29 Вересня 2020, 19:51
читать на русском

Залізничники Криворізького локомотивного депо у вівторок, 29 вересня, розпочали акцію протесту.

Про це повідомив голова первинної профспілкової організації Вільної профспілки залізничників України Криворізького депо В’ячеслав Федоренко для Радіо Свобода.

Робітники депо оголосили так званий "італійський страйк", який передбачає ретельне й прискіпливе, до дрібниць, дотримання працівниками усіх посадових інструкцій. Залізничники не випускають з депо рухомий склад, заявляючи про його технічну несправність.

Працівники заявили, що створилась ситуація, яка загрожує безпеці руху й охороні праці. Локомотивні бригади депо не приймають локомотиви в експлуатацію, виявляють технічні несправності локомотивів та вагонів, якими перевозять вантажі. Рухомий склад потребує ремонту, як того вимагає інструкція з охорони праці. Мета цієї акції – донести до громадськості та роботодавця, що з нашими правами треба рахуватись, та згуртувати колектив для подальшої боротьби за наші права, – сказав В’ячеслав Федоренко.

Крім того, залізничники піднімають питання про пільгове забезпечення пенсій і включення професій до списку пільгових посад №1, 2, це стосується, зокрема, посад машиніста електровоза, помічника машиніста електровоза та тепловоза.

Як пояснив голова Конфедерації вільних профспілок України та Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець у Фейсбуці, перемовини, які були заплановані на понеділок, 28 вересня, між працівниками залізниці, лідерами Вільної профспілки залізничників України та місцевим керівництвом "Укрзалізниці" – можна вважати такими, що не відбулись.

Читайте також

Ще 17 вересня представники профспілки локомотивного депо у відкритому зверненні заявили про порушення трудового законодавства щодо оплати праці, умов праці та пенсійного забезпечення. Вони визначили термін – до 29 вересня, коли мають бути виконані їхні вимоги щодо оплати праці й покращення умов роботи. Серед головних вимог робітників до керівництва "Укрзалізниці" – 25%-е підвищення заробітної плати та ремонту застарілого рухомого складу.

Нагадаємо, у Кривому Розі з 3 вересня триває підземний протест гірників шахт ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат". Серед їхніх вимог – підвищення мінімальної зарплати на підприємстві до рівня 1 тисячі євро, діалог з адміністрацією за участі профспілок, відмова від переслідувань тих, хто брав участь в акції протесту.

В адміністрації підприємства заявили, що "дії протестувальників не підпадають під визначення страйку та страйком не є".

1