У Кропивницькому нейтралізували ботоферму, яка діяла на користь російських спецслужб (фото)

Для інформаційних диверсій створили три тисячі фейкових акаунтів
У Кропивницькому нейтралізували ботоферму, яка діяла на користь російських спецслужб (фото)
7 Квітня 2023, 15:35
читать на русском

СБУ ліквідувала у Кропивницькому ботоферму, яка створила понад 3 тисячі фейкових акаунтів для інформдиверсій проти України.

Про це повідомила СБУ.

У результаті слідчо-оперативних дій затримано організатора ворожого "осередку". Ним виявився переселенець із Запоріжжя, який переїхав на Кіровоградщину після початку повномасштабного вторгнення.

Там він розпочав масово створювати анонімні акаунти у соцмережах і продавати їх через даркнет. Відповідне обладнання встановив в орендованій квартирі одного зі спальних районів обласного центру. Середня вартість одного боту – 200 грн.

Встановлено, що зловмисник створив майже 3 тис. фейкових акаунтів, які планував продати на загальну суму більше ніж пів мільйона грн.

Основними його «клієнтами» були представники російських спецслужб, а також підконтрольні їм прокремлівські пропагандисти.

Боти потрібні були агресору для «розгону» дезінформації нібито від імені українських громадян про ситуацію на фронті, а також для спроб дискредитації підрозділів Сил оборони.

Таким чином ворог намагався розхитувати внутрішньо-політичну обстановку в різних регіонах України в умовах війни.

Під час обшуку в орендованій квартирі фігуранта виявлено:

  • комп’ютерну техніку;
  • спеціалізоване обладнання;
  • 3 тис. SIM-карток, які він використовував у протиправній діяльності.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили зловмиснику про підозру за ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій фігуранта та обрання йому міри запобіжного заходу – тримання під вартою.

Нагадаємо, Служба безпеки України викрила дві ботоферми, які діяли у Київській області та в Одесі. "Армію ботів" у майже 7 тисяч акаунтів використовували для поширення деструктивного контенту, зокрема для дискредитації Сил оборони України та керівництва держави.

Читайте також

1