Дві ботоферми діяли в Одесі та Київській області - фото

Армію ботів адміністрував 24-річний уродженець Запорізької області
Дві ботоферми діяли в Одесі та Київській області - фото
Ботоферма Фото: ssu.gov.ua
4 Вересня 2022, 01:02
читать на русском

Служба безпеки України викрила дві ботоферми, які діяли у Київській області та в Одесі.

Як повідомили в СБУ, "армію ботів" у майже 7 тисяч акаунтів використовували для поширення деструктивного контенту, зокрема для дискредитації Сил оборони України та керівництва держави.

У Київській області ботоферму на 5 тис. акаунтів створив та адміністрував 24-річний уродженець Запорізької області, який наразі мешкає на Київщині.

Задля конспірації він реєстрував фейкові акаунти через російські електронні поштові сервіси та віртуальні номери російських і білоруських мобільних операторів. В окремих випадках для їх верифікації використовував підроблені документи українських громадян. Готових ботів зловмисник здавав в оренду або продавав зацікавленим особам, приймаючи оплату за свої послуги на банківську карту. Встановлено, що його "клієнтами" були, зокрема, представники піар-підрозділів політичних партій і громадяни рф, які просувають в українському інформпросторі деструктивні та провокаційні матеріали, - кажуть в СБУ.


В Одеській області організаторами ботоферми виявилися четверо місцевих мешканців.

Основний напрямок діяльності зловмисників – створення та просування акаунтів у соцмережах і месенджерах. Ділки використовували їх для поширення панічних настроїв у регіоні, зокрема, розганяли дезінформацію та фейкові новини з фронтів.

Підтверджено факт, що їхніми клієнтами були особи, які перебувають на території рф.

Нагадаємо, 2 серпня Нацполіція опублікувала інформацію, що викрила мільйонну ботоферму, яка діяла всупереч державним інтересам. Також в СБУ сказали, що ботоферму утримувала якась політична сила. Водночас видання УП заявило з посиланням на джерело, що йдеться про політичну силу Петра Порошенка.

Цього ж дня народна депутатка Ірина Геращенко спростувала інформацію, що партія "Європейська Солідарність" причетна до фінансування ботоферми, діяльність якої викрила СБУ.

1