У майбутньому тривалість літа може сягати пів року - вчені

До кінця століття весна і літо починатимуться на місяць раніше
У майбутньому тривалість літа може сягати пів року - вчені
погода Фото: Парламент.UA
29 Березня 2021, 00:12
читать на русском

Через зміни клімату до 2100 року тривалість літа у Північній півкулі може сягати до шести місяців.

Такі результати нового дослідження опублікували нещодавно в американському науковому журналі Geophysical Research and Letters восьмеро науковців із Китаю, передає "Голос Америки".

Вчені проаналізували зміни клімату і виявили, що за майже 60 років середня тривалість літа збільшилася на 17 днів (з 78 до 95 днів), тоді як зима, осінь та весна скоротились на кілька днів.

Читайте також

Головний науковець дослідження Юпінь Гуань каже, якщо пори року зміняться, деякі наслідки можуть бути негативними для людей та природи.

Зокрема, люди, які мають сезонну алергію, довший період страждатимуть через пилок, збільшиться також кількість комарів, які полюбляють тепле середовище. Це, своєю чергою, може призвести до появи вірусів у нових непритаманних їм середовищах, на кшталт малярії та інших, - зазначив науковець.

Рослини та тварини змушені будуть адаптуватися до змін в природі. Вчені прогнозують, що уряди змінюватимуть норми щодо запобігання катастрофам, охорони здоров'я та щодо управління сільським господарством.

Якщо нічого не зміниться, до кінця століття весна і літо починатимуться на місяць раніше, ніж це було 2011 року, а осінь і зима починатимуться на півмісяця пізніше. Це призведе до майже пів року літа і менш як два місяці зими у 2100 році, - йдеться у статті.

За словами вчених, ці тенденції продовжуватимуться в природі до тих пір, поки у світі не зменшиться кількість викидів парникових газів.

1