У Маріуполі трупна отрута та бактерії збудників хвороб можуть потрапити у воду

Російські загарбники перетворили місто на сміттєзбірник, а трупи людей ховали просто біля будинків
У Маріуполі трупна отрута та бактерії збудників хвороб можуть потрапити у воду
Маріуполь / Фото: t.me/denisovaombudsman
22 Травня 2022, 15:55
читать на русском

Маріуполь на межі епідемічної та екологічної катастроф. Трупна отрута та бактерії можуть потрапити у водопровідну систему, підземні джерела, у річки та море.

Про це повідомила омбудсман з прав людини Людмила Денісова у Telegram.

За її словами, впродовж майже трьох місяців захоплення та окупації міста жителі ховали вбитих рашистами рідних та сусідів на подвір'ях біля будинків, що розташовані поряд з комунікаціями водопостачання та водовідведення.

Могили переважно не дуже глибокі - майже на поверхні. Після запуску пошкоджених систем водопостачання, вода вилилася на поверхню землі та почала розмивати стихійні поховання, - зазначила вона.

Внаслідок цього виникла висока загроза потрапляння трупної отрути, бактерій, мікобактерій туберкульозу та інших збудників хвороб, які могли бути у померлого, у водопровідну систему, підземні джерела та у річки з морем.

Враховуючи, що фільтраційні системи та насосні станції для перекачування каналізаційних стоків також пошкоджені окупантами, питна вода змішується зі стоками з каналізації й стає непридатною для споживання.

Крім того, російські загарбники перетворили місто на сміттєзбірник, оскільки побутове сміття нічим вивезти вже два місяці, його почали викидати поряд з будинками. Частина сміття затоплена водою з пошкоджених труб водопостачання та від дощів, що призводить до росту патогенних бактерій, які потім потрапляють до ґрунтових вод, річок та моря.

Також, через розірвані ракети та авіабомби, ґрунти, підземні води в місті забруднені хімічними речовинами та важкими металами, що призводить до небезпечного для людини і довкілля накопичення канцерогенного сміття.

Це загрожує масовими отруєнням та епідемією інфекційних хвороб для маріупольців, а наслідки для довкілля будуть проявлятися роками не лише в Україні, а й за її межами, - наголосила Денісова.

Нагадаємо, що Азовське море може повністю вимерти, якщо в нього потрапить розчин сірководню. Небезпека стала реальною через бомбардування окупантами заводу "Азовсталь" у Маріуполі.

Читайте також