У Миколаєві російська мова більше не буде регіональною

Миколаївський суд задовольнив позов обласної прокуратури
У Миколаєві російська мова більше не буде регіональною
суд, суддя Фото: Ekaterina Bolovtsova з Pexels
13 Липня 2021, 16:34
читать на русском

У Миколаєві суд скасував рішення міськради про присвоєння російській мові статусу регіональної.

Про це повідомила пресслужба Миколаївської обласної прокуратури.

8 липня 2021 року Миколаївський окружний адміністративний суд задовольнив позов обласної прокуратури й визнав нечинним та скасував рішення Миколаївської міської ради про присвоєння російській мові статусу регіональної протиправним і недійсним, - йдеться у повідомленні.

На сторінці Уповноваженого із захисту державної мови Тарася Креміня у Facebook зазначається, що омбудсман повторно звертався до Генеральної прокурорки України Ірини Венедіктової. Після цього Миколаївський окружний адміністративний суд визнав нечинним та скасував рішення Миколаївської міської ради про надання російській мові статусу регіональної.

Нарешті це антиконституційне рішення, яке мали переглянути депутати в шестимісячний термін з дня набуття чинності закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", тобто два роки тому, скасоване. На превеликий жаль, частина обранців на недавньому пленарному засіданні Миколаївської міської ради вкотре так і не знайшли сміливості його скасувати попри те, що питання неодноразово виносилось на голосування, - зазначив Кремінь.

Мовний омбудсман висловив сподівання, що найближчим часом депутати затвердять міську програму розвитку української мови як державної, запрацюють безплатні курси з вивчення української мови, а також буде призначений профільний заступник міського голови з питань мовної політики.

Втім, як зазначив Кремінь, досі чинними залишаються рішення щодо функціонування регіональних мов Дніпропетровської та Луганської обласних рад, та в окремих громадах Одеської та Закарпатської областей.

Нагадаємо, що у секретаріаті мовного омбудсмена повідомили, що дві третини серіалів на провідних українських каналах демонструються російською мовою.

Читайте також

1