У Мінекономіки пояснили, чи подорожчає паливо через повернення акцизу

В Україні не очікується дефіциту палива
Головне
У Мінекономіки пояснили, чи подорожчає паливо через повернення акцизу
АЗС, пальне, бензин / Фото: picabu
26 Вересня 2022, 13:31
читать на русском

На українських АЗС не зросте ціна на пальне через повернення акцизного податку.

Про це повідомив перший заступник міністерства економіки Денис Кудін під час телемарафону.

На нашу думку, час для часткового повернення акцизів обрано вдало, оскільки на українському паливному ринку далася взнаки тенденція до зниження ціни. Відповідно ми сподіваємося, що паливні мережі зможуть включити податок в існуючу ціну без її збільшення. Зростання цін на нафтопродукти в найближчій перспективі ми не очікуємо, - сказав Денис Кудін.

Він зазначив, що повернення акцизу додасть до ціни на паливо 3,5-4 гривні за літр. Проте за останні три місяці ціна на нафту впала зі 120 до 88 доларів за барель, що вважається значним зниженням.

Світова економіка отримала велику інфляцію в основному за рахунок зростання цін на енергоносії. Уряди провідних країн світу зацікавилися цим питанням і почали шукати шляхи, як знизити ціну. У ринковій економіці є тільки один шлях - це збільшити обсяг пропозиції. Відповідно, на тлі заяв Саудівської Аравії про збільшення видобутку світові ціни пішли вниз, - пояснив Кудін.

Своєю чергою в Україні не очікується дефіцит палива. Спостерігається навіть профіцит нафтопродуктів.

Ринок зараз повністю забезпечений паливом. Ми спостерігаємо навіть профіцит нафтопродуктів - оператори зуміли накопичити резерви та запаси, яких не вистачало у період дефіциту, - додав він.

Нагадаємо, голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що в Україні повернули акцизи на пальне, проте ставка ПДВ змін не зазнає.

Читайте також

1