У Мінекономіки розповіли чи буде дефіцит пального в Україні через використання генераторів

Українці масово використовують генератори через відключення світла
У Мінекономіки розповіли чи буде дефіцит пального в Україні через використання генераторів
Генератор
25 Листопада 2022, 20:34
читать на русском

Паливні мережі, найімовірніше, відчують підвищений попит, але, враховуючи нинішні обсяги імпорту нафтопродуктів в Україну, до дефіциту пального дійти не повинно.

Про це повідомили у Міністерстві економіки.

Як приклад у Мінекономіки наводять кількість автомобілів. Сьогодні в Україні близько 7 млн автомобілів і кожен у середньому на 100 кілометрів витрачає по 8 літрів пального. Якщо автомобіль за годину проїжджає 50-60 км, споживання становить близько 4-5 літрів пального на годину.

Водночас генератори споживають значно менше пального: побутові — від 1 літра на годину, а промислові — як автомобіль.

За статистикою, за останні 5-6 років до України завезли близько 500 тисяч генераторів. Водночас у країні налічується близько 12 млн домогосподарств. Це означає, що генераторами обладнано не більше 3-5% домогосподарств

"Тому можна зробити висновок: так, паливні мережі можуть відчути підвищений попит, але, враховуючи нинішні обсяги імпорту нафтопродуктів в Україну, до дефіциту дійти не повинно", — припускають в Мінекономіки.

Зазначається, що імпорт палива в Україну в останні місяці становив:

  • у серпні - 709 тисяч тонн
  • у вересні - 780 тисяч тонн
  • у жовтні - 660 тисяч тонн (був знижений попит).

Слід зазначити, що навесні цього року, коли був найбільший дефіцит палива, Україна імпортувала: у березні - 60 тисяч тонн, у квітні - 191 тисячу тонн, у травні - 380 тисяч тонн пального.

Нагадаємо, уряд з 10 листопада звільнив від митних платежів та ПДВ генератори, акумулятори та ще низку електротоварів. Крім того, уряд скасував обов’язковість надання як підтвердження звільнення від сплати митних платежів декларації про відповідність та маркування знаком відповідності технічним регламентам.

Читайте також