У Міносвіти пояснили, як оплачують роботу освітян на окупованих територіях

При цьому вчителі, які будуть викладати за російськими стандартами, вважатимуться колаборантами
Головне
У Міносвіти пояснили, як оплачують роботу освітян на окупованих територіях
Школа, учні, вчитель Фото: Thirdman з Pexels
18 Квітня 2022, 15:45
читать на русском

Міністр освіти й науки України Сергій Шкарлет пояснив механізм оплати заробітних плат освітянам, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Про це повідомила пресслужба МОН.

За словами міністра, згідно з законом, вимушений простій оплачують в розмірі двох третин від заробітної плати. Міносвіти та профспілка освітян мають угоду, за якою керівники освітніх закладів повинні забезпечити середньомісячну виплату зарплати працівникам.

Якщо простій відбувається не з провини працівників, тоді платять середню заробітну плату. Це доручили виконувати органам управління у сфері освіти місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Проведення виплат заробітної плати може бути, якщо на окупованій території триває освітній процес за українськими стандартами та є можливість виїхати на підконтрольну українській владі територію для здійснення казначейських процедур, – зазначив Шкарлет.

Своєю чергою освітяни, які будуть викладати за російськими стандартами, вважатимуться колаборантами. Тому на них чекатиме кримінальне покарання.

Ми категорично не сприймаємо впровадження освітнього процесу за російськими стандартами. 15 директорів шкіл уже звільнилися, адже не бажають працювати на окупантів. Цим директорам у будь-якому випадку виплатять заробітну плату, їх поновлять на роботі після встановлення української влади на цих територіях, – заявив міністр.

Нагадаємо, з курсу "Зарубіжна література" можуть виключити твори російських письменників, які пропагували ідеї нацизму. Необхідність вивчення російських авторів у школах оцінить робоча група з фахівців.

Читайте також

1