У Мінсоцполітики розповіли, як працюватиме накопичувальна пенсійна система в Україні

Накопичення будуть стягуватись із суми податків
Важливо
У Мінсоцполітики розповіли, як працюватиме накопичувальна пенсійна система в Україні
Пенсія фото: УНІАН
16 Серпня 2021, 11:27
читать на русском

Громадяни України зможуть накопичувати певну суму для майбутньої пенсії на особистому рахунку в накопичувальному фонді під час трудової діяльності.

Про це йдеться на сайті Мінсоцполітики.

Зараз працюючі люди "скидаються" грошима, а держава їх виплачує у вигляді пенсії пенсіонерам. Сплачуючи соціальні внески, працюючі люди набувають страховий стаж, який впливає на розмір їх майбутньої пенсії, але у свою власність нічого не отримують. Тому їхня майбутня пенсія насправді залежатиме від того, скільки внесків сплачуватимуть у майбутньому інші люди, від того, скільки буде таких людей. Законодавці пропонують, щоб частина внесків одразу надходила у власність людини, на її особистий рахунок в накопичувальному фонді. Людина буде власником своїх пенсійних накопичень, — йдеться у повідомленні.

Згідно з проєктом, накопичення будуть стягуватись із суми податків, які щомісячно сплачує працівник та його роботодавець.

Держава перенаправлятиме частину сплачених податків та зборів на особистий рахунок людини у тому фонді, який визначить сам працівник. З податків, сплачених людиною, пропонується спрямовувати на накопичення частку в розмірі 2% від зарплати. Додатково внески в розмірі 2% від зарплати перенаправлятимуться людині з сум єдиного соціального внеску, які за неї сплатив роботодавець, — йдеться на сайті міністерства.

Нагадаємо, що в Україні підвищення пенсій для різних категорій населення відбудеться у три етапи.

Читайте також

1