У Мін`юсті переконують, що кошти з банківських рахунків українців автоматично списуватися не будуть

Гроші на рахунку боржника можуть арештувати в автоматичному режимі, але не списати
Важливо
У Мін`юсті переконують, що кошти з банківських рахунків українців автоматично списуватися не будуть
Банківська картка (Фото: Pixabay)
6 Липня 2021, 21:19
читать на русском

У Міністерстві юстиції України пояснили, що малося на увазі під нововведенням, яке мало запрацювати 6 липня, а саме – автоматичним списанням коштів за комунальні борги, аліменти, штрафи тощо.

Роз`яснення розміщене на сайті Міністерства юстиції.

У відомстві зазначили, що відповідно до реалізації наказу Міністерства юстиції від 23.03.2021 № 1061/5, яким внесено зміни до наказу від 16.04.2019 року № 1203/5 "Про затвердження Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів", постанови про арешт/зняття з арешту коштів на рахунках боржників державні та приватні виконавці мають можливість направляти до банків через Автоматизовану систему виконавчого провадження (АСВП) без обмежень за категоріями стягнення.

Тобто, з набранням чинності цього наказу було реалізовано технічні зміни інформаційної взаємодії виконавців із банками за допомогою АСВП. Раніше така процедура була досить складною. Нині ж взаємодія між виконавцями і банками відбувається в електронному вигляді, а не тільки поштовим зв’язком.

Простіше кажучи, факт боргу спочатку має підтвердити своїм відповідним рішенням суд або інший орган (посадова особа). Якщо після цього боржник так і не повертає кошти – до справи береться Державна виконавча служба або приватні виконавці. Вони, зокрема, можуть арештувати кошти на банківських рахунках боржника. Саме процедуру комунікації між виконавцями та банками і було спрощено.

Читайте також

Разом з тим, ДП "Національні інформаційні системи" доопрацьовує програмне забезпечення АСВП для автоматизації отримання виконавцями інформації щодо банківських рахунків боржника.

Після того, як програмне забезпечення повноцінно запрацює, банки повідомлятимуть в електронному режимі не лише факт наявності банківських рахунків у боржника, а і їх номери та суми залишків на них. Тобто, з’явиться можливість накладати арешт винятково на один рахунок боржника в одному банку, а не на всі його рахунки в різних банківських установах, як це відбувається наразі. Відповідно, коштами на неарештованих рахунках їх власник зможе вільно розпоряджатися.

Щоби арешт коштів не став для вас неприємним сюрпризом – існує кілька платформ, на яких можна самостійно перевірити, чи маєте ви борги:

  • Єдиний реєстр боржників;
  • портал Онлайн-будинок юстиції;
  • електронний сервіс державних послуг Дія;
  • Автоматизована система виконавчого провадження (АСВП).

Нагадаємо, зміни до наказу "Про затвердження Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках за виконавче провадження про стягнення аліментів" Мін’юст ухвалив ще 23 березня, а від 6 квітня цей наказ набув чинності. Проте у Мін’юсті вирішили дати три місяці на підготовку до реалізації ініціативи, відтак вже з 6 липня банки мали б почати автоматично стягувати гроші в боржників.