У Мін'юсті пояснили, чому вимагають заборони "Партії Шарія"

Серед підстав для позову – численні порушення Конституції
У Мін'юсті пояснили, чому вимагають заборони "Партії Шарія"
Денис Малюська
11 Березня 2021, 13:13
читать на русском

Міністерство юстиції України пояснило, чому подало до Окружного адміністративного суду Києва позов про заборону діяльності політичної партії Шарія.

Підстави для подання позову – численні порушення Конституції та законів України політичною партією та, зокрема, особою, яку партія вказує у якості свого "лідера", – паном Шарієм, - йдеться у повідомленні відомства у Фейсбуці.

Нормативна підстава позову – стаття 21 Закону України "Про політичні партії в Україні".

Читайте також

Ми не очікуємо, що справа буде простою та легкою. Партія Шарія вибудувала непогану юридичну оборону своєї незаконної діяльності, грубо порушуючи законодавство, але при цьому намагаючись перекладати усю відповідальність за такі дії на формально сторонніх осіб. Але, як свідчать матеріали правоохоронних органів, вдавалося їм це далеко не завжди, - зазначили у міністерстві.

Перше засідання у справі відбудеться 6 квітня 2021 року.


Контекст. Служба безпеки України оголосила про підозру у вчиненні злочину сепаратисту, блогеру Анатолію Шарію. На переконання слідчих, він здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. Є підстави вважати, що Анатолій Шарій діяв на замовлення іноземних структур.

Тим часом Анатолій Шарій прокоментував повідомлення СБУ про оголошення йому підозри у державній зраді. Він, не стримуючись у порівняннях, послав українську владу та СБУ, а президента Зеленського (досьє Володимира Зеленського) назвав недорозвинутим.

Також Шарій наголосив, що продовжуватиме свою пропагандистську діяльність з Європи і до України повертатися не збирається, що вважає Україну колонією і недодержавою.

1