У МОН сказали, чи можуть звільнити скандальну викладачку університету

Міністерство не має на це права
У МОН сказали, чи можуть звільнити скандальну викладачку університету
Фото: УНІАН
28 Січня 2021, 10:45
читать на русском

Міністерство освіти та науки України прокоментувало ситуацію зі скандальною викладачкою Національного педагогічного університету імені Драгоманова.

У МОН заявили, що не мають повноважень ухвалювати рішення щодо працевлаштування чи звільнення викладачів вищих навчальних закладів.

Міністерство вказує на те, що діє в межах Конституції та законів України, а також положення про МОН,  - повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на офіційну відповідь МОН на їхній запит щодо можливого звільнення Більченко.

Читайте також

Відповідно до частини третьої статті 34 Закону України "Про вищу освіту" призначення та звільнення з посади працівників, розв'язання інших кадрових питань належить до виключної компетенції керівника закладу вищої освіти, – наголосили у відомстві.

Нагадаємо, викладачка філософії та культурології університету Драгоманова Євгенія Більченко опублікувала 18 січня у фейсбуці допис, у якому назвала "мовний закон" непристойним.

Допис Більченко

Допис Більченко Фото: скрін зі сторінки викладачки у Фейсбуці

...Цей закон - лише ланка в ланцюзі, черговий опухлий лімфовузол в тілі онкохворої американської колонії, - написала вона.

Більченко заявила, що "свідомо" у сфері обслуговування переходить на російську мову.

Тим часом в Університеті імені Драгоманова висловлювання викладачки назвали неприпустимими та неприйнятними, а також такими, що суперечать моральним принципам та переконанням колективу.

У зверненні голови Первинної профспілкової організації працівників НПУ імені М.П. Драгоманова Івана Горбачука зазначається, що "такі висловлювання зустріли рішуче несприйняття з боку керівництва університету, студентського загалу та професорсько-викладацького складу університету".

Також у виші зазначили, що "значна частина студентів, представників студентських самоврядних організацій та професорсько-викладацького складу висловилися за неприпустимість роботи викладача з такими переконаннями в НПУ імені М.П. Драгоманова".

Згодом Міністерство освіти та науки опублікувало заяву стосовно ситуації в університеті імені М.П. Драгоманова, зазначивши, що "тема мови може та має обговорюватися в демократичному суспільстві, винятково з повагою і толерантністю".

1