У МОЗ пояснили, чи можуть здати кров люди, які перехворіли на COVID-19

Коронавірус через кров не передається
Головне
У МОЗ пояснили, чи можуть здати кров люди, які перехворіли на COVID-19
Донорство Фото: https://t.me/mykolaivskaoblrada
27 Вересня 2022, 16:55
читать на русском

Українці, які перехворіла на коронавірусну хворобу, може стати донором крові через 28 днів після повного одужання.

Про це повідомили в МОЗ у Facebook.

В умовах протидії військовій агресії російської федерації донорство крові має критично важливе значення для збереження життя як військових, які щодня боронять нашу країну, так і цивільних громадян. Людина, яка перенесла коронавірусну хворобу, може здавати кров через 28 днів після повного одужання. Такі обмеження пов’язані передусім зі станом здоров’я самого донора, який повинен відновитися після хвороби, - йшлося в повідомленні.
Зазначили, що коронавірус не передається через кров, оскільки вірус контактний, він потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети, що забруднені виділеннями із дихальних шляхів хворого чи інфікованого; та краплинний, коли передається від людини до людини під час кашлю або чхання.

Своєю чергою після вакцинації проти коронавірусу можна здати кров наступного дня, якщо людина почувається здоровою.

Вакцинація проти коронавірусу також не є протипоказанням до донорства крові, оскільки для вакцинації проти COVID-19 не використовуються так звані живі вакцини, які містять ослаблений живий мікроорганізм, - пояснили у МОЗ.

Додали, що після щеплення для профілактики туберкульозу (БЦЖ), кору, паротиту та краснухи (КПК), які проводять живими вакцинами, донорами крові можна стати лише через чотири тижні.

Нагадаємо, за минулий тиждень зафіксовано 44 137 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 5882, медпрацівників – 1030).

Читайте також

1