У МОЗ розповіли, до яких лікарів можна звертатися без направлення

Під час війни наявність декларації для ВПО не є обов’язковою
У МОЗ розповіли, до яких лікарів можна звертатися без направлення
Лікар (Фото: pexels)
11 Серпня 2022, 07:14
читать на русском

Українці можуть звернутися без направлення до лікарів первинної медичної допомоги, зокрема, педіатрів, терапевтів та сімейних лікарів.

Про це повідомили в МОЗ у Facebook.

Без направлення українці можуть звертатися, в першу чергу, до лікарів первинної медичної допомоги – педіатрів, терапевтів та сімейних лікарів. В умовах війни наявність декларації для внутрішньо переміщених осіб також не є обов’язковою. Саме лікарі первинної ланки приймають рішення про залучення до лікування фахівця іншої спеціалізації, додаткові обстеження, процедури, госпіталізацію тощо, якщо стан пацієнта цього вимагає, - йшлося в повідомленні.
Зазначили, що для прийому до вузькоспеціалізованого фахівця необхідно мати електронне направлення. Проте в зоні бойових дій чи на тимчасово окупованих територіях діють і паперові направлення до лікарів.

Також до деяких вузьких спеціалістів можна звертатися напряму. Зокрема, це стосується гінеколога, психіатра, нарколога, стоматолога, фтизіатра, лікаря, у якого під наглядом перебуває пацієнт із хронічними захворюваннями.

1