У МОЗ розповіли про мету січневого локдауну

У відомстві передбачають зростання захворюваності на коронавірус після свят
У МОЗ розповіли про мету січневого локдауну
Локдаун (фото: Pexels)
11 Січня 2021, 10:34
читать на русском

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповів про головні цілі запровадження зимового локдауну в Україні. Зокрема зниження тиску на систему охорони здоров'я перед спалахом захворюваності на грип, а також обмеження контактів між громадянами.

Про це очільник МОЗ заявив на брифінгу у понеділок, 11 січня.

Степанов зазначив, що під час новорічно-різдвяних свят люди контактували між собою, навіть ті, хто у звичайному житті не перетинається. При цьому населення мало досить велику мобільність.

У нас були свята, які передбачали великі скупчення людей на новорічних ялинках, під час інших святкувань. У нас було переміщення громадян. Всі ці дії передбачають велику кількість контактів. І як наслідок цього великої кількості контактів збільшується ризик інфікування, - розповів він.

У зв'язку з цим у Міністерстві охорони здоров'я передбачають зростання захворюваності на коронавірус після свят. При цьому в цей період збільшується кількість хворих на грип.

Читайте також

Степанов наголосив, що грип є сезонним захворюванням, яке передається повітряно-крапельним шляхом, а також має подібні до коронавірусу ускладнення.

Важкі хворі також потребують госпіталізації. Це може привести до досить напруженої ситуації. Тому, щоб цього не було, ми стратегічно ввели карантин з 8 по 24 січня включно, - сказав міністр.

Нагадаємо, що міністр охорони здоров'я України Максим Степанов (досьє Максима Степанова) порадив українцям купувати сигарети, батарейки й каву у кіосках під час локдауну.

Зокрема Степанов наголосив, що усі рекомендації для локдауну розроблялися відповідно до законів епідеміології. Обмеження підтримують українські інфекціоністи та епідеміологи і вважають, що заборона торгувати побутовими товарами у супермаркетах дійсно допоможе знизити захворюваність на covid-19.

Як відомо, у зв'язку із введенням зимового локдауну супермаркети заклеїли червоними стрічками стелажі зі шкарпетками та дитячими іграшками, посилаючись на постанову Кабінету міністрів. Під забороною опинилися шкарпетки, сміттєві пакети, подарункові іграшки та інші непродовольчі товари. Полиці огородили стрічками, на які повісили попередження і ввели заборонені позиції.

1