У МОЗ розповіли, якою вакциною проти COVID-19 заборонено щеплювати вагітних

Жінки, які вигодовують дітей грудним молоком, можуть бути вакциновані без застережень
У МОЗ розповіли, якою вакциною проти COVID-19 заборонено щеплювати вагітних
Пологи, вагітність (фото: pexels)
24 Червня 2021, 12:25
читать на русском

Китайською вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech забороняється щеплення вагітних. Про це йдеться в інструкції до препарату.

Про це повідомила пресслужба Національної служби здоров'я України у Telegram.

Втім, вагітні можуть важче переносити COVID-19. Але жінки, які вигодовують дітей грудним молоком, можуть бути вакциновані без застережень.

Якщо вагітна має високий ризик захворіти на COVID-19, наприклад, жінка працює в ковідній лікарні, або має супутні захворювання, вона може обговорити можливість вакцинації з лікарем, - зазначили у НСЗУ.

Якщо лікарі вважають, що користь від вакцинації перевищує потенційні ризики від неї, то жінку рекомендовано щепити мРНК-вакциною. В Україні поки використовується тільки одна така вакцина - Comirnaty від Pfizer-BioNTech.

Якщо вагітна отримала першу дозу вакцини проти COVID-19 на векторній платформі - в Україні з таких вакцин лише AstraZeneca (Covishield, SKBio) - до настання або під час вагітності, то лікар має розказати їй про співвідношення ризиків та користі від другого щеплення. На основі цього жінка сама повинна вирішити, чи отримати другу дозу цією ж вакцини під час вагітності чи вже після пологів.

Нагадаємо, що наразі у центрах масової вакцинації проти COVID-19 планують щеплювати громадян не китайською вакциною CoronaVac, а новим препаратом. Також готуються зміни до організації самого процесу.

Читайте також

1