У МЗС показали оригінали текстів Брест-Литовського мирного договору

Документ знайшли в Османському архіві
У МЗС показали оригінали текстів Брест-Литовського мирного договору
Фото: МЗС України
15 Листопада 2020, 09:23
читать на русском

Українські дипломати віднайшли в Османському архіві унікальні оригінали текстів Брест-Литовського мирного договору (1918) та ратифікаційної грамоти Гетьмана Павла Скоропадського.

Про це повідомило Міністерство закордонних справ у Facebook.

Зазначається, що серед численних паперів, в яких викладена історія, певно, всього людства, можна знайти й величезний пласт україністики – десятки тисяч документів.

Над ними працював український вчений Омелян Пріцак, свого роду шефство над секцією брав раніше наш колега Богдан Сергійчук. Сьогодні тут, в тому числі за підтримки посольства, частий гість – Олександр Середа, один із провідних українських науковців, який, до того ж володіє рідкісною староосманською мовою, - йдеться у повідомленні.

Читайте також

В архіві також існують нескінченні цифрові каталоги, в яких українські дипломати помітили інформацію про Брест-Литовський договір. Дипломати одразу ж запросили відцифровані версії унікальної знахідки. І буквально того ж дня їх отримали.

Тож зустрічайте, вперше на просторах мережі – оригінал ратифікаційної грамоти за підписом Гетьмана Скоропадського та оригінали текстів Брест-Литовського мирного договору, в тому числі й з Османською імперією, - повідомили у МЗС.

Зазначається, що всі документи вражають якістю, вишуканим стилем виконання, мистецьким підходом до каліграфії та чітким сургучним відбитком великої державної печатки. Історія України буквально оживає посеред Стамбула – тим паче Києву в роки великих потрясінь, на жаль, не вдалося зберегти свої власні екземпляри.

Зазначимо, що  9 лютого 1918 року у Бересті (Брест-Литовську) між Українською Народною Республікою (УНР) з одного боку та Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною та Болгарією з іншого була підписана мирна угода. Для України закінчилась Перша світова війна, а натомість розпочався період правління Гетьмана Павла Скоропадського під німецьким патронатом. Але найважливішою подією стало фактичне визнання УНР як незалежної держави – сторони-підписанта. На це з великим незадоволенням була змушена погодитись і більшовицька делегація на чолі зі Львом Троцьким, яка вела власні мирні переговори в Брест-Литовську. Однак, на жаль, формально визнавши незалежність УНР та офіційно підписавшись під цим 3 березня 1918 року, вже за рік більшовики перейшли в наступ, і бурхливий період "першої української незалежності" закінчився.

1