У Нацбанку повідомили про уповільнення інфляції

Пік зростання споживчих цін у 2021 році пройдено
Важливо
У Нацбанку повідомили про уповільнення інфляції
Інфляція (Фото: pixabay)
11 Листопада 2021, 13:30
читать на русском

У жовтні сповільнилася інфляція до 10,9%, відповідно ціни зросли лише на 0,9%.

Про це повідомили в Нацбанку.

У жовтні 2021 року споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 10,9% (із 11% у вересні). У місячному вимірі ціни зросли на 0,9%, - йшлося в повідомленні.

Зазначили, що в жовтні базова інфляція прискорилася до 7,6% р/р (із 7,4% р/р у вересні).

Темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари підвищилися до 13,2% р/р. Також темпи зростання вартості послуг збільшилися до 9,6% р/р. Своєю чергою на 1,5% р/р подорожчали непродовольчі товари. Проте до 13,8% р/р знизилися темпи зростання цін на сирі продукти харчування.

Стрімко сповільнилося подорожчання цукру через високий врожай цукрових буряків. Темпи зростання цін на яйця також знизилися.  Поглибилося здешевлення фруктів завдяки високому врожаю яблук та зміцненню гривні, - пояснили в НБУ.

Сповільнилось зростання адміністративно-регульованих цін до 16% р/р. Зокрема, знизилися темпи зростання цін на природний газ.

Проте прискорилося зростання цін на паливо до 33,9% р/р через подорожчання нафти на світових товарних ринках.

Пік зростання споживчих цін у 2021 році пройдено. Надалі інфляція знижуватиметься. Жовтневий макропрогноз НБУ передбачає досягнення інфляцією однознакового рівня за підсумками 2021 року та цільового рівня 5% наприкінці 2022 року, - додали в повідомленні.

Нагадаємо, головною причиною поточного зміцнення курсу гривні є сприятлива зовнішня кон'юнктура для основних товарів українського експорту.