В НБУ назвали причину значного зміцнення гривні

Зміцнення гривні зумовлювало зростання обсягів грошових переказів
В НБУ назвали причину значного зміцнення гривні
Гривня, купюри Фото: НБУ
26 Жовтня 2021, 16:36
читать на русском

Головною причиною поточного зміцнення курсу гривні є сприятлива зовнішня кон'юнктура для основних товарів українського експорту.

Про це повідомив заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук.

За його словами, ціни на сталь та на агропромислову продукцію в жовтні зберігалися на рекордно високих рівнях. Додатковий вплив мали високі врожаї.

Зміцнення гривні зумовлювало також зростання обсягів грошових переказів з-за кордону та експорту ІТ-послуг, які за 8 місяців поточного року зросли у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 19% та на 32% відповідно, - зазначив він.

Ніколайчук також наголосив, що поточне зміцнення обмінного курсу також лише частково позначилося на споживчій інфляції, і впродовж наступних місяців "ми бачитимемо додаткові ефекти".

На нашу думку, ці два чинники дадуть змогу акумулювати досить потужний дезінфляційний тренд, – вважає він.

За його словами, додатково тягнутимуть інфляцію донизу вичерпання ефектів низької бази порівняння минулого року, а також вплив від посилення монетарної політики НБУ.

Ніколайчук також повідомив, що політика НБУ щодо плаваючого курсоутворення залишається незмінною.

Ми даємо змогу ринку визначати напрям руху курсу гривні й одночасно намагаємося уникнути ситуації, коли ця зміна є надто різкою, згладжуючи надмірні коливання інтервенціями. Ситуація, що склалася в жовтні, була саме такою. Тож ми збільшили викуп валюти саме з метою уникнення різких коливань. Так, з початку жовтня, тобто за 10 робочих днів, ми купили понад 600 млн дол. США, – зазначив він.

Нагадаємо, економісти спрогнозували, що буде з курсом основних валют восени. Фахівці кажуть що надалі курс євро та долара нагадуватиме гойдалки.

Читайте також

1