Експерти спрогнозували, що буде з курсом долара восени

Фахівці прогнозують подальше коливання валютних курсів
Експерти спрогнозували, що буде з курсом долара восени
Долари, гроші (фото: Pexels)
27 Серпня 2021, 07:09
читать на русском

Економісти спрогнозували, що буде з курсом основних валют восени. Фахівці кажуть що надалі курс євро та долара нагадуватиме гойдалки.

Як повідомляє zikua.tv, влітку багато громадян України виявили підвищену цікавість до купівлі іноземної валюти. Було куплено майже 45 млн доларів, що пов'язують із дуже вигідним курсом гривні.

На думку старшого аналітика компанії Esperio Яна Кароля, долар в Україні продовжить падати: середній курс продажу восени буде коливатися в рамках 26,5-27,7 грн.

Причиною такої динаміки виступить низький попит на валюту в країні, приплив коштів від експорту, а також транш від МВФ в рамках спеціальних прав запозичення. До осінніх ризиків відноситься посилення інфляційного тиску в разі погіршення відносин між Україною і Білоруссю, – зазначив він.

Кароль каже, що гроші МВФ нададуть певний фізичний вплив і нові фінансові надходження можуть бути сприйняті як потенційне збільшення шансів на відновлення переговорів за новими кредитними траншами в майбутньому.

Серед основних факторів впливу на курс долара цієї осені експерт відзначив монетарну політику країни, достатність ЗВР України перед майбутніми виплатами за зовнішнім боргом, приплив коштів від експорту, коронавірус (як причина зміни цін на товарно-сировинному ринку), а також політичні відносини з найближчими сусідами.

За його словами, сукупність цих факторів обіцяє стабільний діапазон коливання курсу в вересні-листопаді.

Тим часом аналітик Concorde Capital Євгенія Ахтирко спрогнозувала, що курс національної валюти зміниться уже в вересні. За її словами, є кілька причин, через які гривня перестане зміцнюватися.

Вона зазначила, що у другому півріччі традиційно зростає попит на валюту, відповідно, і її вартість. Також восени очікується погіршення торгового балансу, адже погіршується зовнішня кон'юнктура для українського експорту.

Очікування такі, що найближчим часом зниження курсу, яке ми спостерігаємо, припиниться. При цьому, ми не очікуємо різкого розвороту. Базовий сценарій – це повільна девальвація і повернення до рівнів початку року, - сказала вона.

Ахтирко зазначає, що у вересні долар не здорожчає до 28 грн.

За прогнозами інших аналітиків, ситуація на валютному ринку, принаймні, до жовтня, залишатиметься відносно стабільною.

Президент інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак вважає, що протягом першої половини осені гривня буде зміцнюватися.

Все вказує на те, що гривня продовжить зміцнюватися як мінімум до жовтня. Якщо ми пройдемо вересня без серйозних проблем, далі у нас досить легкий період в контексті виплат зовнішнього боргу, – каже експерт.

Нагадаємо, голова Ради з питань міжнародних інвестицій та економічного розвитку України Роман Бабіцький вважає, що курс долара в Україні підніметься до кінця року. Він становитиме 28 грн/дол і вище.

Читайте також