У Нацбанку спрогнозували, що буде з цінами

В НБУ пообіцяли "гальмування інфляційних процесів"
Важливо
У Нацбанку спрогнозували, що буде з цінами
Продукти, овочі / Фото: Pexels
9 Вересня 2022, 23:18
читать на русском

Національний банк оприлюднив прогноз, чи очікувати подальшого зростання цін.

Заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук зазначив, що інфляційні процеси й надалі залишатимуться керованими, зокрема завдяки заходам Національного банку та уряду, передає пресслужба фінрегулятора.

За словами Ніколайчука, разове коригування офіційного курсу гривні та додаткові заходи, що були вжиті НБУ для зниження тиску на валютному ринку, сприяли зменшенню дисбалансів на валютному ринку. Чистий продаж валюти Національним банком у липні та серпні був значно нижчим, ніж у попередні місяці. Це разом зі значними обсягами міжнародної фінансової допомоги сприяло збільшенню золотовалютних резервів у серпні – до 25,4 млрд дол. США.

Обсяг міжнародних резервів є достатнім для фіксації курсу на поточному рівні, ураховуючи перспективи отримання офіційного фінансування від партнерів, поступове налагодження логістики та відповідне зростання експортної виручки.

Збереженню контролю за інфляційними процесами в середньостроковій перспективі сприятиме й поступова нормалізація фіскальної політики. Зокрема, повернення податків на імпорт у липні збільшило спроможність уряду фінансувати витрати воєнного часу коштом власних надходжень та відповідно зменшило потреби в емісійному фінансуванні – щомісячні обсяги монетизації бюджету в липні та серпні знизилися до 30 млрд грн з 105 млрд грн у червні, - запевнив представник Нацбанку.

Ніколайчук каже, що гальмуванню інфляційних процесів сприятиме і подальше зростання дохідності депозитів та ОВДП у національній валюті:

Важливим поштовхом для останніх стало відкриття вторинного ринку ОВДП. Збільшення привабливості гривневих заощаджень дасть змогу знизити попит на валюту та товари довготривалого використання.

За його словами, значну роль у стримуванні інфляції також відіграватиме фіксація тарифів на послуги житлово-комунального господарства.

Нагадаємо, 8 вересня Правління Національного банку України ухвалило рішення залишити облікову ставку на рівні 25% річних.