У Нацбанку спрогнозували зростання споживчих цін у 2021 році

Ціни залишатимуться високими внаслідок підвищення акцизів окремі товари
У Нацбанку спрогнозували зростання споживчих цін у 2021 році
Будівля Національного банку України (НБУ) Фото: УНІАН
21 Січня 2021, 14:43
читать на русском

За прогнозами Національного банку України (НБУ), зростання споживчих цін до кінця 2021 року складе 7%. У жовтні минулого року НБУ прогнозував інфляцію на рівні 6,5%.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Зазначається, що в НБУ переглянули прогноз зростання інфляції у 2021 році в бік підвищення з 6,5% до 7%.

Прискорення інфляції в першому півріччі визначатиметься жвавим споживчим попитом, подорожчанням енергоносіїв і гіршим, ніж тогорічний, урожаєм сільськогосподарських культур. Крім того, зростуть виробничі витрати бізнесу, зокрема, на оплату праці, - йдеться у повідомленні.

Внаслідок підвищення акцизів на тютюнові вироби й подорожчання електроенергії темпи зростання адміністративно регульованих цін залишатимуться високими.

В першому півріччі 2021 року НБУ очікує прискорення інфляції з поверненням до цільового діапазону 5% ± 1 п. п. в першому півріччі 2022 року. Впродовж минулого року інфляція перебувала нижче за цільовий діапазон.

Читайте також

Під час пандемії падіння світових цін на енергоносії, а також зниження попиту на першочергові товари і послуги стримували зростання цін. Втім, динамічне відновлення світової економіки, збільшення внутрішнього споживчого попиту, подорожчання енергоносіїв та окремих харчових продуктів наприкінці року зумовили прискорення інфляції. В результаті, в грудні інфляція повернулася до цільового діапазону.

За прогнозами НБУ, інфляційний чинник надалі слабшатиме, що розгорне інфляційну динаміку. Прогнозується сповільнення продовольчої інфляції завдяки нарощуванню пропозиції сільськогосподарської продукції нового врожаю, а наприкінці року вичерпається ефект низької бази порівняння для окремих товарів.

Нагадаємо, що анонсовані урядом карантинні обмеження на січень 2021 року, за оцінками Національного банку, несуттєво впливатимуть на економічну активність, споживчий попит та відповідно інфляцію.

1