У "Нафтогазі" назвали населені пункти, де опалювальний сезон може розпочатись пізніше

В Україні наразі таких 50 населених пунктів
У "Нафтогазі" назвали населені пункти, де опалювальний сезон може розпочатись пізніше
Фото: Главком
9 Жовтня 2020, 16:44
читать на русском

В Україні у 50 населених пунктах через критичну ситуацію з боргами існує загроза старту опалювального сезону. Упродовж тижня 11 підприємств теплоенергетиків виплатили заборгованість і опалення дадуть вчасно у Харкові, Дніпрі, Кривому Розі Богуслава, Ірпені, Чорнобилі, Червонограді, Одесі, Полтаві, Кочетовці.

Про це повідомила пресслужба НАК "Нафтогаз України".

"Нафтогаз" закликає засновників 73 підприємств теплоенергетики, серед яких більшість — місцеві органи самоврядування, захистити жителів своїх населених пунктів від проблем із стартом опалювального сезону та вирішити питання критичних боргів перед постачальниками. Наразі йдеться про критичну ситуацію з боргами підприємств ТКЕ у 50 населених пунктах. Такими є оперативні дані НАК "Нафтогаз України" про підприємства, які не виконують жодної з вимог для отримання газу в межах спецобов’язків (ПСО), - йдеться в повідомленні.

У "Нафтогазі" кажуть, що не можуть відновити постачання газу без сплати боргів, бо це заборонено українським законодавством. Крім того, повинні бути виконані необхідні умови, зокрема, підписання договору з "Нафтогазом" відповідно до законодавства.  А також дотримання рівня розрахунків не нижче 90% або укладення договору про реструктуризацію заборгованосабо узгодження з компанією і виконавчим органом місцевої ради графіка погашення заборгованості.

Читайте також

Перелік підприємств-боржників, що мають критичні борги, наведений у таблиці нижче. Там також зазначається необхідна мінімальна сума (за оперативними даними) для виплат за кожною із умов. Компанія завчасно публікує перелік критичних боржників, аби мешканці кожної області могли перевірити, чи входить до нього місцеве (регіональне) підприємство ТКЕ, а засновники таких підприємств, зокрема, місцеві органи самоврядування, могли запобігти розвитку проблеми.

Захист громадян України під час опалювального сезону — надзвичайно важлива справа, тому Компанія максимально йде на зустріч усім сторонам цього процесу. Ми очікуємо від виробників тепла та їх засновників такого ж відповідального ставлення до своїх зобов'язань перед клієнтами та вимогами законодавства, - заявляє пресслужба.

Нагадаємо, що в Нафтогазі попереджали про можливий зрив опалювального сезону. Через критичні борги виробників теплової енергії у 56 населених пунктах можуть виникнути проблеми з вчасним стартом опалювального сезону.

1