У Нагірному Карабасі почався обмін полоненими

Обмін відбувається за принципом "всіх на всіх"
У Нагірному Карабасі почався обмін полоненими
Війна за Карабах (фото: з відкритих джерел)
14 Грудня 2020, 20:30
читать на русском
З 14 грудня  у Нагірному Карабасі між Азербайджаном і Вірменією почався обмін полоненими і заручниками за принципом "всіх на всіх"

Про це повідомляє Haqqin.az.

За даними Державної комісії Азербайджану у справах військовополонених, заручників і зниклих безвісти громадян, за підсумками переговорів, проведених за участю міжнародних організацій і командування миротворчих сил Росії, досягнуто домовленості з вірменською стороною про обмін полоненими і заручниками за принципом "всіх на всіх".

Агентство міжнародної інформації Новини-Вірменія зазначає, що в ході переговорів також було запропоновано створити механізм, за яким у разі виявлення нових полонених кожна зі сторін зобов'язується повернути їх без попередніх умов.

Читайте також

Нагадаємо, що суперечка між Баку і Єреваном навколо приналежності Нагірного Карабаху тривала з лютого 1988 року. Тоді регіон оголосив про вихід зі складу Азербайджанської РСР. Під час збройного конфлікту 1992-1994 років Азербайджан втратив контроль над Нагірним Карабахом і сімома прилеглими до нього районами. Росія, США і Франція є співголовами Мінської групи ОБСЄ, яка займається питанням врегулювання конфлікту.

27 вересня 2020 року в Нагірному Карабасі почалися військові зіткнення. Влада невизнаної республіки заявила про артилерійський обстріл з боку Азербайджану і про жертви серед мирного населення.

У ніч на 10 листопада після того, як прем'єр Вірменії Нікол Пашинян спільно з лідерами РФ і Азербайджану прийняв тристоронню заяву про припинення вогню і перекидання миротворців у Нагірний Карабах, а також про передачу низки районів в регіоні Азербайджану, у Вірменії почалися заворушення і протести. В Єревані угоду сприйняли як капітуляцію.

Більше про мирний договір між двома сторонами конфлікту читайте у нашому матеріалі - "Вірменія та Азербайджан припинили війну у Нагірному Карабаху, а виграла Росія" 

1