Підписано угоду про мир в Нагірному Карабасі

Росія вже направляє своїх миротворців до регіону
Важливо
Підписано угоду про мир в Нагірному Карабасі
конфлікт у Нагірному Карабаху (фото: з відкритих джерел)
10 Листопада 2020, 07:53
читать на русском

Влада Азербайджану, Вірменії та Росії підписали угоду про припинення війни в Нагірному Карабасі.  Туди направлено 1960 російських миротворців.

Відповідно до заяви президента Азербайджанської Республіки, президент Росії Володимир Путін, президент Азербайджану Ільхам Алієв і прем'єр Вірменії Нікол Пашинян підписали угоду про припинення війни в Нагірному Карабасі.

Домовлено про те, що Росія направить у регіон 1960 миротворців, а Вірменія виведе свої війська.

Текст угоди наводить "Sputnik Вірменія".

В угоді, зокрема зазначено, що "оголошується про повне припинення вогню і всіх військових дій в зоні нагірно-карабахського конфлікту з 00 годин 00 хвилин за московським часом 10 листопада 2020 року. Азербайджанська Республіка і Республіка Вірменія, далі іменовані Сторонами, зупиняються на займаних ними позиціях".

Читайте також

Сторони вирішили, що Агдамський район і території, утримувані Вірменією в Газахському районі Азербайджанської Республіки, повертаються Азербайджану до 20 листопада 2020 року.

Уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі і вздовж Лачинського коридору розгортається миротворчий контингент Російської Федерації в кількості 1960 військовослужбовців зі стрілецькою зброєю, 90 бронетранспортерів, 380 одиниць автомобільної та спеціальної техніки. Миротворчий контингент Російської Федерації розгортається паралельно з виведенням вірменських збройних сил. Термін перебування миротворчого контингенту Російської Федерації - 5 років з автоматичним продовженням на чергові 5-річні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить за 6 місяців до закінчення терміну про свій намір припинити застосування даного положення, - зазначено в угоді.

Також сторони домовилися, що Вірменія до 15 листопада 2020 року повертає Азербайджану Кельбаджарський район, а до 1 грудня 2020 року - Лачинський район, залишаючи при цьому за собою Лачинський коридор (шириною 5 км), який буде забезпечувати зв'язок Нагірного Карабаху з Вірменією і при цьому не буде зачіпати м.Шушу.

Нагадаємо, напередодні у Вірменії збили російський вертоліт Мі-24. В результаті загинули два члени екіпажу, один евакуйований з травмами середньої тяжкості. За цей інцидент Азербайджан вибачився перед РФ.

Читайте також

Як відомо, 27 вересня на лінії зіткнення в Нагірному Карабасі почалися військові зіткнення. Влада невизнаної республіки заявили про артилерійський обстріл з боку Азербайджану і про жертви серед мирного населення.

Суперечка між Баку і Єреваном навколо приналежності Нагірного Карабаху триває з лютого 1988 року. Тоді регіон оголосив про вихід зі складу Азербайджанської РСР. Під час збройного конфлікту 1992-1994 років Азербайджан втратив контроль над Нагірним Карабахом і сімома прилеглими до нього районами. Росія, США і Франція є співголовами Мінської групи ОБСЄ, яка займається питанням врегулювання конфлікту.